Na Vračaru 30 vila ugroženo mogućim rušenjem 1ilustracija Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca

Na Vračaru je ugroženo oko 30 pozicija na koje su investitori bacili oko i gde u trenutnom pravnom vakumu, pokušavaju da iskoriste trenutak i poruše neke zgrade koje imaju kapitalni kulturno-istorijski značaj, te da izgrade nove objekte, ne bi li zaradili.

Sada je samo stvar u tome da javni interes pobedi privatni, i za to se borimo, rekao je za Danas predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević, po završetku protesta koji je nekoliko vračarskih udruženja organizovalo u Ulici Internacionalnih brigada, zbog bespravnog rušenja vile u toj ulici na broju 47, koje je počelo prošle subote.

– Prvi protest smo organizovali kada je investitor skinuo, odnosno posekao srtaru gvozdenu ogradu sa tri kapije, što nam je već bio signal da će nešto preduzeti. Međutim, tada nije bilo reakcija nadležnih službi, kazao je Arsenijević.

Inspekcija je reagovala na poziv tek prošle subote, kad aje investitor zaista i započeo rušenje.

– Rušenje je prošle subote počelo pre šest ujutru, i dok su ljudi pozvali inspekciju, pola zgrade sa unutrašnje strane je već bilo srušeno. nakon toga je gradilište zatvoreno, ali je šteta već učinjena.

Grad je odložio odlučivanje o urbanističkom rešenju novog investitora, a Opština Vračar mu nije dodelila dozvolu za uklanjanje objekta, ali je on ipak, na svoju ruku, krenuo da ruši, “računajući da će to da mu prođe”, objašnjava Arsenijević.

– Naš zahtev je da se zgrada vrati u prvobitno stanje. Front zgrade je sačuvan, prednji deo kuće, i kako se Drezden vratio iz pepela, kako se Varšava vratila iz pepela, urbanisti mogu isto i ovu kuću ponovo da naprave po starim nacrtima. Sada to treba da vide građevinci, može li ovo što je ostalo da se sačuva, pa da se dogradi ili da se zida ispočetka, ali da se vrati postojeći objekat, onakav kakav je bio, jasan je Arsenijević.

Inspekcija je po službenoj dužnosti podnela krivičnu prijavu protiv investitora, a kako Arsenijević napominje, oglasio se i zamenik gradonačelnika koji je rekao da buduće zgrade na Vračaru moraju da budu visine dva sprata i potkrovlje.

– Očekujemo da Gradski zavod za zaštitu spomenika završi svoj elaborat za proglašenje Krunske kulturno-istorijskom celinom. Taj elaborat je pred kraj i uskoro bi trebalo da ide u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na verifikaciju, potom ide u tri nadležna ministarstva koja takođe daju saglasnost, potom to ide na Vladu na odlučivanje. Takvu smo proceduru prošli i za proglašenje Krunske za prostornu celinu, ceo postupak je završen, od 18. oktobra to stoji na Vladi. Ministarstvo kulture kao krovna institucija je završilo svoj posao, očekujemo da Vlada smogne snage da se odupre privatnim interesima investitora i da zaštiti Krunsku ulicu. Očekivali smo to i protekle nedelje, ali se još nije desilo, objašnjava Arsenijević i dodaje da je reagovala i Opština koja je podnela predlog za izmenu PDR-a (Plan detaljne regulacije), u pogledu smanjenja spratnosti.

Kako je Arsenijević napomenuo, Vračarci imaju i problem nadziđivanja zgrada, ali i slučajeve gde investitori preteraju sa spratnošću, pa izgrade i po dva sprata više.

– Tu isto zahtevamo kazne za prekršioce i reviziju svih sumnjivih ozakonjenja. Ukoliko se ništa ne bude preduzimalo, nastavićemo sa protestima i radikalizovaćemo ih. Takođe smo otvoreni i za razgovore sa svim nadležnim institucijama, od opštine, preko Skupštine grada, Ministarstva kulture, pa i sa Vladom Srbije kao nasnadležnijom. Razgovaraćemo i sa predsednicom Vlade od koje očekujemo da zaštiti javni interes građana, odnodno da Krunsku stavi na dnevni red, kao i Neimar, čim bude završen, najavljuje Arsenijević.

Dom arhitekte Ivana Antića

– Vila u Internacionalnih brigada je bila zdrav objekat koji je ušao u Enciklopediju beogradske i srpske arhitekture 19. i 20. veka. U tom zdanju je poslednje bilo smešteno osoblje finske ambasade. Tu se rodio čuveni arhitekta Ivan Antić, kuća je rađena za njegovu porodicu, odnosno oca koji je bio građevinski preduzetnik. Iva je odrastao u toj kući, a pred rat su je prodali. Posle je to verovatno nacionalizovano, a ne zna se kako je dospela u ruke privatnih investitora, priča Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari