Tužba protiv GSP zbog sprečavanja rada sindikata 1Foto: Aleksandar Veljkovic

Sindikat „Sloga“ u GSP „Beograd“ podneo je tužbu protiv rukovodstva tog preduzeća Višem sudu u Beogradu zbog ometanja sindikalnog organizovanja i uskraćivanja prostora za rad sindikata.

Već više od godinu dana članovi sindikata „Sloga“ među zaposlenima GSP „Beograd“ ukazuju da je jedino ovom sindikatu uskraćeno pravo na rad koje bi zakonom trebalo da bude zagarantovano, zbog čega su se oni u više navrata žalili rukovodstvu, obaveštavali javnost ali i obraćali nadležnim državnim organima. Ipak, kako to nije imalo uspeha, sada su odlučili da podnesu tužbu Višem sudu u Beogradu, jer, kako navode, rukovodstvo na najgrublje moguće načine krši prava zaposlenih na okupljanje članova, slobodno izražavanje volje i ostvarivanje prava iz radnog odnosa.

Predsednik sindikata „Sloga“ u GSP Nebojša Aleksić navodi za Danas da se ne radi samo o tužbi već da treba ukazati i na brojne primere ucenjivanja i potkupljivanja radnika kako bi se učlanili u jedan sindikat, a sprečili delovanje „Sloge“.

– Radnici se ucenjuju i potkupljuju preko njihovih nadređenih koji su članovi Samostalnog sindikata. Taj sindikat im nudi pozajmice pod uslovom da donesu potvrdu da su se iščlanili iz svih ostalih sindikata, šefovi uzimaju obračun plata i spiskove članova sindikata i tako ucenjuju radnike, naglašava Aleksić i dodaje da se nada da će makar tužba stati na put ovakvoj praksi.

Zbog ove situacije, udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su pre godinu dana podneli Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv generalnog direktora JKP GSP Beograd Željka Milkovića. Oni su i tada ukazivali na ometanje, sprečavanje sindikalnog i svako drugog udruživanja i delovanja sindikata Sloga u tom preduzeću. U međuvremenu je Milković otišao sa te funkcije a GSP „Beograd“ dobio vršioca dužnosti direktora Radišu Momčilovića, ali se prava sindikata i dalje ne poštuju kako navode iz „Sloge“, te su zbog toga odlučili da tuže čitavo preduzeće odnosno rukovodstvo.

Premeštali sindikalce na niže funkcije

Na gušenje sindikalnih aktivnosti u GSP „Beograd“, predstavnici „Sloge“ ukazivali su i kada je u martu ove godine, uoči beogradskih izbora, Aleksić premešten na nižu poziciju sa zaduženjem da čisti toalete, nakon što je javno ukazao da mu je zabranjeno prisustvo poseti gradonačelnika Siniše Malog preduzeću. Tom prilikom slično se desilo i predsedniku sindikata SOS u GSP-u, Nikoli Antiću, o čemu je Danas ranije pisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari