U Beogradu godišnje umre 20.000 ljudi 1Foto: BC

U Beogradu godišnje premine oko 20.000 ljudi, a u Srbiji oko 100.000, rekli su danas u Javnom komunalnom preduzeću „Pogrebne usluge“.

To preduzeće koje upravlja sa deset grobalja u Beogradu (Novo groblje, Centralno groblje, Topčidersko, Zemunsko, Banjičko, Novo bežanijsko, Staro bežanijsko, Orlovača, Lešće, Zbeg), kako su naveli za Betu, obavi godišnje oko 13.000 sahrana i kremacija.

Četiri od tih grobalja, Lešće, Orlovača, Nova Bežanija i Zbeg, imaju status „otvorenih“ grobalja, što znači da se na njima sahranjivanje može obavljati u nova grobna mesta, a u preostalih šest grobalja sahrane se obavljaju u već postojećim porodičnim grobnim mestima i grobnicama, tako da imaju status „zatvorenih“ grobalja.

Građani koji nemaju prebivalište u Beogradu mogu biti sahranjeni na nekom od beogradskih grobalja u nadležnosti „Pogrebnih uslugea“ ukoliko se za njih zakupi grobnica, ili neka od kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka u rozarijumu ili kolumbarijumu.

Na grobljima u nadležnosti „Pogrebnih usluga“ dnevno se u proseku sahrani 40 do 50 ljudi, a najgora godina, prema evidenciji tog preduzeća, bila je 2017. godina kada je u januaru broj sahrana premašen za 40 odsto u odnosu na prosek.

U nekim danima tog meseca dnevno se sahranjivalo više od 70 ljudi, pa su sahrane obavljane i nedeljom i prvog dana državnog praznika, što nije uobičajeno.

„Pogrebne usluge“ osnovao je Grad Beograd pa određuje i cene pogrebnih usluga koje su poslednji put utvrđene u maju 2015. godine.

Cene grobnica zavise, kako su naveli, od kapaciteta, vrste kamena i ispisa, a najjeftinije su 250.000 dinara. Godišnji zakup i naknada za uređenje grobnog mesta je 1.333 dinara, za grobnicu prvog reda 5.665 dinara, za kasetu u rozarijumu 1.877, a za kasetu u kolumbarijumu je 931 dinar.

Troškovi prosečne sahrane, bez pogrebne opreme, iznose 36.697 dinara, a najjeftinija oprema košta 12.000. Grobno mesto košta oko 16.500 dinara, a smeštaj urne u grobnicu sa ulazom odozgo oko 10.000, a ako je ulaz sa strane troškovi su oko 19.500 dinara.

Troškovi prosečne kremacije bez pogrebne opreme iznose 30.877 dinara, cene kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka zavise od vrste kamena i ispisa i za kolumbarijum iznose najmanje 70.000 dinara.

Najniža cena kasete rozarijuma je 100.000 dinara i u nju je uključena i naknada za zakup i održavanje za period od deset godina. Kremacija bezimene dece košta 3.950 dinara.

Rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu je deset godina, a nakon tog perioda porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da ga produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme.

„Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a rok počivanja nije produžen, preduzeće može preneti u poseban zajednički grob ili grobnicu“, rekli su u „Pogrebnim uslugama“.

Istakli su da je ekshumacija zbog neplaćanja obaveza krajnja mera koju „Pogrebne usluge“ preduzimaju nakon opomena i mogućnosti da se dug plati na rate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari