U subotu biciklisti kroz Beograd, najavljene krivične prijave zbog zloupotrebe Savskog nasipa 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Beogradsko Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ je danas najavilo za subotu redovnu mesečnu masovnu vožnju, još jednom do Savskog nasipa jer se nastavlja njegova zloupotreba.

Udruženje je najavilo da će tužilaštvu podneti krivične prijave protiv inspektora zbog tolerisanja nelegalnog saobraćaja motornih vozila po Savakom nasipu i zbog tolerisanja „divlje izgradnje“ i izbegavanja da se počinioci kazne, a nelegalni objekti uklone iz podnožja nasipa i oboda korita reke Save.

Pred subotnju grupnu vožnju biciklisti će se okupiti od 14.30 na Trgu Nikole Pašića, odakle će do Savskog nasipa voziti trasom od 16 kilometara kroz Novi Beograd.

Posle vožnje predstavnici udruženja „Za naš kej“, „XR Srbija“, „Pravo na vodu“ i „Savski nasip“ ukazaće na probleme nastale zbog uzurpacija nasipa, obale i vodoizvorišta.

Uz to, građani će moći vide i kakva je zagađena vodovodska voda u Zrenjaninu i kakve posledice donosi dopuštanje projekata koji ugrožavaju vodoizvorišta.

Udruženje „Ulice za bicikliste“ ponavlja da bi Savski nasip „morao da koristi svim građanima i građankama, a ne samo nekolicini privilegovanih pojedinaca, i da obale reka pripadaju svim Beograđanima“.

Ali, piše u saopštenju, „pecaroši, ljubitelji ptica, biciklisti i rekreativci su ostali bez osam kilometara najlepše obale reke Save, koju je potpuno bespravno zauzela grupa bahatih pojedinaca“ jer je tokom prethodne decenije od novobeogradskog Bloka 45, do Ostružničkog mosta, nelegalno izgrađeno više od 300 kuća, a izgradnja se nastavlja i ka selu Boljevcima.

Iako je Zakonom o vodama zabranjen saobraćaj motornih vozila po nasipima, a Savski nasip je zvanično pešačko-biciklistička staza, po njemu automobili i kamioni voze kao da je ulica.

„Sve to su nemo gledale nadležne gradske i opštinske inspekcije, nemušto se dobacujući pritužbama na divlju gradnju, nelegalni saobraćaj i ugrožavanje vodoizvorišta“, ocenilo je Udruženje koje je zato najavilo krivične prijave protiv inspektora jer desetine do sada podnetih prijava nelegalnog korišćenja nasipa za vožnju motornih vozila nisu donele rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari