U Trudbenikovim zgradama i dalje žive ljudi, iako se prodaje 1

Prodaja imovine građevinskog preduzeća Trudbenik, koje je u stečaju od jula 2011. godine, održaće se u četvrtak 26. aprila u 12 sati, iako u ovim zgradama i dalje žive ljudi – bivši zaposleni tog preduzeća, koji nemaju altenativu za mesto življenja, upozorava združena akcija „Krov nad Glavom“.

Oni su naveli da je javna licitacija zakazana u prostorijama Trudbenik gradnje, Pančevački put 56, a da u oglasu o prodaji imovine potencijalnim kupcima se između ostalog nude i stambene zgrade za kolektivno stanovanje u ulici Luneta Milovanovića br. 6.

„Iz oglasa je međutim izostavljeno da ove zgrade nisu prazne, već da u njima žive 34 porodice bivših radnika Trudbenika, koje nemaju drugi krov nad glavom, niti sredstva da ga obezbede. Prećutkivanjem postojanja bivših radnika, stečajni upravnik Branislav Ilić dovodi potencijalne kupce u zabludu“, naveli su oni.

Zbog toga „Krov nad glavom“ ukazuje potencijalnim kupcima da će cena stambenih zgrada u Luneta Milovanovića 6 biti daleko veća od one koja je navedena u oglasu, jer u cenu nije uračunat „skriveni trošak“ koji podrazumeva mukotrpan i dug proces iseljavanje 34 porodice koje tamo žive.

Oni podsećaju i da je nemačka kompanija Strabag 2006. godine bila zainteresovana da kupi Trudbenik.

„Nakon neuspešnih pokušaja da stambene objekte Trudbenika na Novom Beogradu izuzmu od privatizacije i tako izbegnu ono što su sami nazvali „nerešivim socijalnim problemima“, odustali su od namere kupovine“, naveli su oni dodajući da socijalni slučajevi, kao posledica prodaje Trudbenikovih objekata na Konjarniku nisu potrebni ni opštini Zvezdara, čiji predsednik Miloš Ignjatović je maja prošle godine poslao stečajnom upravniku molbu da obustavi iseljenja i zajedno sa stanarima nađe rešenje koje će biti u korist obe strane.

Združena akcija Krov nad Glavom je u toku 2017. godine dva puta uspešno odbranila stanare Trudbenikovog naselja na Konjarniku od pokušaja prisilnog iseljenja.

„Dok se adekvatan alternativni smešaj ne nađe mi ćemo nastaviti da ih štitimo. Potencijalni kupci treba da znaju ovu činjenicu i potencijalne troškove koji iz nje proizilaze“, ukazali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari