Udruženje građana traži od gradske vlasti da objavi svoje planove za Dorćol 1Foto: Komšije sa Dorćola

Udruženje građana „Komšije sa Dorćola“ saopštilo je danas da su, nakon godinu dana od početka protesta zbog pokušaja gradskih vlasti da počnu izgradnju nove trase trolejbuskog saobraćaja kroz ulice Žorža Klemansoa, Gundulićevog venca, Venizelosove, Dunavske i Poenkareove, radovi privremeno obustavljeni, ali da još nije doneta konačna odluka.

„Komšije sa Dorćola“ navode da „planirani radovi na izgradnji trolejbuske trase nisu usaglašeni sa Generalnim urbanističkim planom, a imovinsko-pravni odnosi na prostoru planiranom za izgradnju terminusa ‘Dunavska’ još uvek nisu rešeni, te ni sama izgradnja ove okretnice nije izvesna“.

Oni su gradske vlasti Beograda pozvali da se oglase i objave svoje planove, kao i da pozovu zainteresovane organizacije i građane na javnu raspravu.

„Pod pritiskom građana, radovi su privremeno obustavljeni, takođe bez formalne odluke ili rešenja nadležnih institucija. Grad bi po ugovoru trebalo da već plaća penale firmi koja je izabrana za sprovođenje radova (kao jedini ponuđač), što je situacija koja nikome ne ide u korist“, navodi se u saopštenju.

Udruženje građana ocenjuje da „kao posledica pohvalnog ali dezorganizovanog prekida radova, na Dorćolu već više od pola godine opstaje veliki broj neobezbeđenih rupa koje predstavljaju zdravom razumu neshvatljivu opasnost“, zbog čega se građanima čini da su „kažnjeni nakon što su se angažovali u cilju opšteg dobra i zaustavili nelegalan i neizvodljiv projekat“.

„Komšije sa Dorćola“ saopštile su da neće odustati od lokalnih protesta koji imaju za cilj „očuvanje postojećeg duha ovog dela Starog Grada i zaštitu od neplanskih i netransparentnih promena koje drastično narušavaju životnu sredinu i kvalitet života građana koji tu stanuju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari