Narednih dana iz štampe će izaći naučno-stručna knjiga „Prilozi za Stambeno pravo i ekologiju“ autora dr Žarka Anđelkovića, zamenika sekretara Skupštine opštine Stari grad. Knjiga, pored naučne studije o zajedničkoj nedeljivoj svojini na zajedničkim delovima stambene zgrade – etažum, sadrži i niz obrazaca i primera iz sudske prakse za praktičnu primenu i biće veoma korisna kako skupštinama i savetima stambenih zgrada, tako i pojedincima.


Uža specijalnost dr Anđelkovića je stambeno-pravna materija,i napisao je više stručnih i naučnih radova na ovu temu koji su objavljeni u zemlji i inostranstvu.

– Želim da kroz knjigu – priručnik približim ovu značajnu pravnu materiju svim korisnicima, naročito stručnoj javnosti, ali pre svega i laicima-stanarima. Da kroz odgovore na brojna pitanja iz oblasti stambenog prava i kroz primere iz prakse ponudim jednostavna objašnjenja i obrasce za upotrebu i primenu stambenog prava u svakodnevnom životu fizičkih i pravnih lica – naglašava autor.

Knjiga, na opšte-stručnoj ravni sadrži sve osnovne pozitivne stambene propise Srbije. Od „Zakona o stanovanju“, „Zakona o održavanju stambenih zgrada“, „Uredbe o održavanju stambenih zgrada i stanova“ i „Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama“. Tu su i komparativni propisi o stanovanju Federacije BIH i Republike Slovenije, jer su to noviji propisi, a pojedine institucije koje su uspostavljene u njima, sigurno će se uskoro naći i u našem zakonodavstvu.

Sveobuhvatnost tematike koja je obrađena, knjigu preporučuje državnoj i opštinskoj upravi, državnim i lokalnim javnim komunalnim preduzećima, pravnim službama, institucija i privrednim društavima, sudovima i advokatima, a pre svega upravama stambenih zgrada, kojih samo u Beogradu ima preko 10.000. Njima i stanarima daje niz odgovora na pitanja o nadogradnji, pripajanjima i adaptacijama stambenih zgrada, stanova i poslovnog prostora u stambenim zgradama…

Takođe, knjiga o stambenom pravu daje odgovor na pitanja: šta je stan, šta je stambena zgrada, šta je uprava, koji su organi zgrade i kako se konstituišu, kako registrovati stambenu zgradu i izabrati predsednika, blagajnika, zapisničara, kako izgledaju odluke skupštine ili saveta zgrade.

Zatim, kako zaključiti ugovor o kupoprodaji stana, kako pokloniti stan, šta su nastojinički stanovi i kakva im je pravna sudbina, kako da zgrada poveri poslove održavanja, kako pretvoriti zajedničke prostorije u stan ili poslovni prostor, gde i kako nadoknaditi štetu od pada fasade na prolaznike ili imovinu i niz sličnih i praktičnih pitanja, na jednom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari