Radna grupa koja je radila na izradi novog tarifnog sistema, juče je održala sastanak na kojem se razmatralo najprihvatljivije rešenje za penzionere čija su primanja veća od 25.000 dinara.

Nakon konsultacija sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, gradonačelnik Siniša Mali razgovarao je sa svojim timom o pronalaženju načina kako bi najstariji sugrađani mogli da se voze javnim gradskim prevozom po povoljnijoj ceni od one koja je propisana novim tarifnim sistemom.

– Razumemo zahteve penzionera i želimo da im izađemo u susret. Radna grupa je prethodnih meseci radila na novom tarifnom sistemu i nuđena su rešenja koja nisu bila prihvatljiva, jer su podrazumevala više cene karata za veći broj penzionera. Radnici koji imaju platu 25.000 dinara plaćaju punu cenu karata i doneli smo odluku da bi trećina cene te mesečne karte za penzionere sa istim primanjima bila realna – rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da te cene i dalje nisu ekonomske, jer će Grad nastaviti da subvencioniše Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd”, ali te subvencije moraju biti manje nego što su bile do sada.

– Ovo su teške odluke, ali ćemo da razgovaramo sa onima na koje su mere usmerene i nadam se da ćemo uspeti da dođemo do konačnih rešenja. Moramo da uzemo u obzir i da GSP mora da pruži bolji kvalitet usluge građanima i da im bude obezbeđena veća sigurnost – naveo je Mali.

Povodom odluke o novom tarifnom sistemu koji bi trebalo da stupi na snagu 1. februara, a čiji cenovnik ne podržavaju stariji sugrađani sa većim penzijama, oglasio se i član Gradskog veća Dragomir Petronijević, koji je istakao da najveće nezadovoljstvo cenama pokazuju bogati penzioneri, sa primanjima iznad 50.000 i 100.000 dinara.

Uglješa Mitrović, direktor Direkcije za javni prevoz tom prilikom izjavio je da će nova tarifna politika biti pravednija i da će se smanjiti procenat švercera u gradskom prevozu.

Miletić: Jeftinije karte za zaposlene dobar potez

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić pozdravio je odluku Skupštine grada da novim tarifnom sistemom smanji cene karata za zaposlene za više od osam odsto, ocenjujući da je to „dobar potez koji će rasteretiti privredu”.

On je dodao da je dobro što je Skupština grada odlučila da smanjenjem cena dođe do većih prihoda. Kako je Miletić još rekao, Privredna komora Beograda pozdravlja svako rasterećenje privrede i poziva sve subjekte da iskoriste pogodnosti koje daje Skupština grada i znatno jeftinije plate prevoz za zaposlene.

On je posebno pozdravio činjenicu da je gradska skupština uvela i novu jednogodišnju kartu za zaposlene koja košta kao 11 mesečnih, a važi 12 meseci, što je rasterećenje u odnosu na sadašnju cenu, veće od 16 odsto.

– Ova odluka Skupštine grada je mera u dobrim pravcu i ima potpunu podršku Privredne komore Beograda – rekao je Miletić. B. I.

Protest Udruženja sindikata penzionera

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) uputilo je juče oštar protest Skupštini Beograda sa zahtevom da se ogradi od stava člana Gradskog veća, Dragomira Petronijevića koji je nedavno izjavio da se zbog novog tarifnog sistema bune samo bogati penzioneri. Kako se navodi u njihovom saopštenju, to Udruženje smatra da je izjava ne samo netačna već predstavlja svestan pokušaj konfrontacije penzionera sa zaposlenima i nameru da se pred javnošću odgovornost za pad standarda prebaci na populaciju koja je završila svoj radni vek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari