U poslednjih nekoliko decenija u Beogradu nije izgrađen nijedan dnevni boravak za smeštaj osoba ometenih u razvoju. Postojećih sedam objekata trenutno obuhvata tek 440 korisnika, dok je na listi čekanja zvanično 600, mada se procenjuje da ih ima i do dve hiljade, jer se mnogi nisu ni prijavili.


Da problem bude veći sve su to objekti namenjeni za osobe do 18 godina, ali u njima možete sresti i pedesetogodišnjake jer za odrasla lica još ne postoji ustanova tog tipa.

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić kaže za Danas da je Grad već pokrenuo inicijativu da se postojeća situacija popravi i da uskoro na svakog beogradskoj opštini postoji bar po jedan dnevni boravak za osobe ometene u razvoju.

– Ideja je bila da ne gradimo nove objekte, jer nema dovoljno novca, već da neiskorišćene poslovne prostore, adaptiramo i preuredimo u dnevne boravke, tamo gde je to moguće. Na taj način je mogao ovaj problem i ranije da se reši, jer je neiskorišćenog prostora uvek bilo. Za sada su se odazvale opštine Zvezdara i Voždovac i na tim opštinama već imamo po jedan prostor koji ćemo pretvoriti u dnevni boravak. Očekujem da ih do kraja marta stavimo u funkciju. Trenutno se rade pripreme, idejna rešenja kako bi ispoštovali sve standarde – rekao je Krkobabić.

Tako će u naselju Mirijevo, u Petrarkinoj ulici, na površini od sto metara kvadratnih umesto neupotrebljenog i zapuštenog poslovnog prostora uskoro postati lepo opremljeno mesto gde će odrasle osobe ometene u razvoju moći da se druže sa svojim vršnjacima i da uz pomoć vaspitača i ostalih stručnjaka rade na sebi i što kvalitetnije provode vreme. Njihovi najbliži, koji se staraju o njima moći će za to vreme da rade i privređuju. U ovom prostoru biće smešteno oko 25 korisnika. Za adaptaciju i preuređivanje ovog objekta kompanija Japan Tobacco International doniraće 20.000 evra, o čemu je već potpisan ugovor, a Krkobabić dodaje da će ukoliko ta sredstva ne budu bila dovoljna priskočiti Grad. To će biti prvi u Srbiji specijalizovani dnevni boravak za smeštaj odraslih lica ometenih u razvoju.

Poslovni prostor koji je ustupila opština Voždovac nalazi se na Avalskom putu, u svom sastavu ima i 50 kvadratnih metara bašte, koja će takođe biti preuređena. Ovaj dnevni boravak biće mešovitog tipa.

– Namera nam je da ti prostori koje budemo otvarali budu prijatno mesto za naše korisnike. Ovo je jedna humana akcija pa pozivam sve društveno odgovorne kompanije da se priključe kako bismo zajedničkim sredstvima ovoj populaciji omogućili da što kvalitetnije živi – rekao je zamenik gradonačelnika. On nije mogao da precizira koliko u Beogradu ima poslovnih prostora koji su van upotrebe, dodajući da se to još proverava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari