Usvojena Vučićeva inicijativa o podizanju spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću 1Foto: Dejana Majstorović

Na današnjoj sednici Skupštine grada odbornici su usvojili Odluku o podizanju spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, koju je podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu građanina, kao i Rešenje o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika.

Obrazlažući predlog, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica i zamenica poredsednika Skupštine grada Andrea Radulović podsetila je na istorijsku ličnost kralja Aleksandra i tragičnu smrt u marsejskom atentatu 9. oktobra 1934. godine, čime je postao prva žrtva fašizma u Evropi.

Učešćem i komandovanjem u Prvom i Drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom svetskom ratu, Aleksandar Prvi Karađorđević pružio je neizmeran doprinos oslobođenju srpskog i drugih balkanskih naroda od Otomanskog i Austrougarskog carstva – rekla je Andrea Radulović.

Ona je podsetila da u tekućoj godini obeležavamo 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i ovo je dostojna prilika da mu kao društvo odamo počast.

– Podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji je otkriven prošle nedelje u Novom Sadu, kao i budućeg spomenika kralju Aleksandru, jedan je od načina da pokažemo naš odnos prema sopstvenoj istoriji, negujemo kulturu sećanja, ali i da pošaljemo poruku doslednosti i kontinuiteta, vrednosti, napretka i prosperiteta, koje je kralj Aleksandar delio sa našim narodom – rekla je Andrea Radulović.

Usvajanjem pomenute inicijative objedinjeni su i raniji planovi, želje i inicijative Beograđana u vezi sa podizanjem spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari