Poslednjih godina Beograd je preplavljen novim lokalima za dečiju zabavu i proslavu rođendana, dok mnogi od njih ne zadovoljavaju osnovne standarde kada je u pitanju bezbednost i zaštita od požara. Problem predstavlja i ogroman broj takvih lokala koji nisu čak ni registrovani, pa im se ne zna tačan broj a inspektori do njih dolaze tragajući ulicama.


– U 54 igraonice koliko ih zakonito radi u Beogradu, u vanrednoj protivpožarnoj kontroli je uočeno čak 396 propusta. Tim lokalima uglavnom nedostaje projektna dokumentacija, odnosno protivpožarna saglasnost i tehnički prijem objekta koji odobrava MUP. Bilo je i onih koje su imale manje tehničke propuste, kao recimo neispitane instalacije ili nedostatak opreme protiv požara – kaže za Danas Ivan Zarev, načelnik Uprave za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Igraonicama i rođendaonicama koje nisu ispunile propisane zahteve naloženo je da se nedostaci otklone, a ako u datom roku greške ne budu ispravljene, vlasnicima slede prekršajne prijave. Međutim, znatno je teže utvrditi tačan broj i iskontrolisati onoliko igraonica koliko ih zaista ima. Zvanično, prestonica ih ima tek nešto više od 50, a one „divlje“ su višestruko brojnije, pa se na samo jednom internet sajtu reklamira preko 300 lokala za igru.

– Do podataka prilikom kontrola dolazimo preko knjiga Agencije za privredne registre. One igraonice koje nisu prijavljene nalazimo ili izlaskom na teren, ili preko prijava građana. I ti objekti su podvrgnuti kontroli i moraće da sprovedu sve mere zaštite od požara, jedino tako će moći da nastave da rade – objašnjava Zarev. On dodaje da su igraonice tek poslednjih nekoliko godina počele masovno da se otvaraju, pa je to razlog iz kog nisu dovoljno kontrolisane. S druge strane, prema njegovim rečima, treba im posveti posebnu pažnju i pojačati inspekcijski nadzor svih nadležnih institucija, jer je u pitanju bezbednost dece. Dodatni problem je što potrebna dokumentacija i saglasnosti nisu uslov za dozvolu za rad već se nabavljaju posle registrovanja, pa se greške i propusti nalaze tek inspekcijskim kontrolama, a u međuvremenu poštovanje propisanih bezbednosnih mera ostaje na savesti vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari