Veliki deo Beograda bez vode zbog pucanja cevi: Obustavljen saobraćaj od Ruzveltove do Starine Novaka (FOTO/VIDEO) 1Foto: Vladimir Maričić/Danas

Kod Mašinskog fakulteta u Beogradu došlo je do pucanja magistralnog vodovoda. Voda je odnela asfalt, ispucala su parking mesta, jedan automobil je i propao. Saobraćaj je obustavljen u većem delu Ulice kraljice Marije, kao i u donjem delu Ulice Starine Novaka, sanacija je u toku.

Havarija se dogodila rano jutros, a građani koji žive u opštinama Stari Grad i Palilula ostali su bez vode.

Defekt na magistralnom cevovodu u Ulici Kraljice Marije desio se u ranim jutarnjim satima i ekipe JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” u kratkom vremenskom periodu obavile su zatvaranje, nakon čega se velika količina izlivene vode povukla.

Trenutno se radi priprema za otklanjanje defekta, naveli su iz ove institucije. Očekuje se da se u narednim satima, nakon kopanja na ovoj deonici, utvrdi vrsta defekta.

U ovakvim situacijama dolazi do povlačenja vode iz svih delova sistema, pogotovo kada se desi odvaljivanje cevnog materijala. Količina vode je zato bila ogromna, precizirano je iz ovog komunalnog preduzeća.

Česte promene vremena uzrokuju dinamička opterećenja, ali i veća potrošnja, zbog čega mogu da se dese kvarovi, ali, naveli su u BVK, sistem je stabilan.

Cev je profila 700 i magistralna je, što je veći kvar u odnosu na druge, manje koji su se dešavali ovih dana. Kvar bi trebalo da bude saniran do ponoći, a potrošači će postepeno dobijati vodu.

Direktor Vodovodne mreže Branimir Stević rekao je da su ekipe u kratkom vremenskom roku zatvorile vodu.

„Trenutno se radi priprema za otklanjanje defekta, da se ukloni bandera. Kada se otkopa fizički, videćemo prirodu defekta i ukloniti“, rekao je Stević.

On je za N1 rekao se desio defekt na magistralnom cevovodu koji je prouzrokovao malo veću količinu vode.

„Očekujemo da u kasnim večernjim satima ovo saniramo, verovatno nećemo uzurpirati veći deo ulice osim uz sami defekt, nešto ce biti prohodno. Stanovnici ovog dela grada su bez vode, za one građane koji imaju poteškoće u snebdevanju molba da budu strpljivi, pošto je ovo poprilični defekt. Urzoka za pucanje cevi ima mnogo, pomeranja u zemljištu, promene u temperaturi, imali smo i veću kišu. Tačan defekt ne možete da utvrdite lako, dešava se pucanje cevovoda. Defekti su pojava koja se dešava u svim delovima grada, nekih konkretnih problema na ovom delu nema“, rekao je Sević.

Oko 6.40 izlila se ogromna količina vode koja je odnela asfalt, a ispucala su i parking mesta.

Saobraćaj je u ovom delu grada obustavljen – u Ulici kraljice Marije od raskrsnice sa Starine Novaka, kao i donji deo Ulice Starine Novaka, od Poštanske štedionice naniže. Tramvaji na linijama 2 i 5 do kraja dana najverovatnije neće saobraćati ovim delom ulice.

Rekonstrukcija je počela u junu 2019. godine, a prvobitni rok od 200 dana je višestruko probijen, tako da su radovi okončani tek sredinom 2021. godine.

Do pucanja cevi u Ulice kraljice Marije došlo je i tokom radova, u septembru 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari