Veliko ratno ostrvo: Mesto početka vojne pobede (Video) 1Foto: Tijana Ivanović

Veliko ostrvo, na ušću dve velike reke, prirodni bedem od poplava i velikih voda, oaza prirode, stanište za retke ptice, plodilište za ribe, a opet ratno. Kako je takvo jedno korisno ostrvo ipak ratno?

Njega su u svojim osvajanjima koristili Turci, srpski ustanici, Austrijanci. Svoje topove, uporišta, odmarališta i lekarska mesta smeštali su na ovom ostrcu u srcu ljubavi dve reke, Save i Dunava u Beogradu. Tokom opsade Beograda 1521. godine Turci su u napade kretali sa Velikog ratnog ostrva. Karađorđevi ustanici su 1806. gađali Kalemegdan sa njega, a austrougarska vojska osvajala je Beograd i krenula dalje u Srbiju baš sa Velikog ratnog ostrva. Eto rešenja tog pitanja zašto je ratno. Beograd je padao u ruke osvajačima različitih naroda krenuvši svojim vojskama sa ovog ostrva, pa se tako može i ostrvo nazvati ostrvo pobede ili slično.

Sa ostrva se vidi celokupna očuvana istorija starih gradova okupljenih u beogradsku zajednicu. Sa jedne strane je stari grad Zemun sa veličanstvenom kulom Gardoš, a sa druge strane je Kalemegdan, stara tvrđava u Beogradu. Takođe, baca se pogleda i navelike solitere na Novom Beogradu. Ratno ostrvo je moglo stradati kada se nakon Drugog svetskog rata gradilo novo naselje. Međutim kako je voda stalno nanosila mulj ostrvo je ostalo netaknuto, ali je zato platilo Malo ratno ostrvo koje se odvoženjem peska i zemlje sa njega smanjilo i sada iznosi oko 300 metara dužine i 60 metara širine. Kada se gleda administrativna karta grada Beograda stiče se utisak da je Veliko ratno ostrvo centar te karte.

Na njemu se nalazi mnoštvo biljaka i vegetacije. Močvarna vegetacija, bele vrbe, bademsate vrbe, krte vrbe prekrivaju površinu ostrva. Gustu šumu razgranatih krošnji obogaćuju crna topola, zeleni jasen i bagremica. Veliko ratno ostrvo je zaštićeno prirodno mesto u Beogradu. Na njemu postoji oko šesdesetak kuća sojenica, a grad je davao ljudima da obrađuju jedan deo ostrva u povrtarskim kulturama. Ostrvo je podeljeno u tri zone zaštite. Prva zona je oblast zaštite prirodne sredine ili rezervata prirode koje obuhvata Malo ratno ostrvo, močvarno područje, priobalje i šumski deo ostrva. Druga zona zaštite je deo ostrva obuhvata obradivo zemljište i zonu koja spaja taj deo sa plažom Lido. Treći deo zaštite je severni deo ostrva sa plažom i kupalištem Lido, kao i planirano proširenje rekreativnog programa ostrva.

Tokom sezone parenja riba, priobalje i vode na ostrvo predstavljaju pravi raj za razmnožavanje ribe na ostrvu. Za proteklih trideset godina na ostrvu je zabeleženo preko 160 vrsta ptica. Na ostrvu se mogu videti patka pupčanica, patka crnka, žuta pliska, mali gnjurac, žuta čaplja kao i još drugih vrste ptica. Najpoznatije i najvažnija od njih je orao belorepan, ugrožena vrsta. Orao belorepan ima svoje gnezdo na ostrvu za koje su se nadležni pobrinuli i vrše nadzor video kamerama.

Veliko ratno ostrvo površine je 211,38 hektara, plodnog tla, šume i niske vegetacije. Jedini neprijatelj ovog ostrva i divljine smeštenog između starih delova Beograda jeste čovek. To se najbolje vidi u sezoni kupanja na gradskim plažama, kada se ostrvo poveže pontonskim mostom, kako bi ljubitelji plivanja došli do plaže Lido na Velikom ratnom ostrvu i tom prilikom se nakupi prilična količina otpada na obod mosta koju nosi reka.

Malo ratno ostrvo nalazi se između južne strane Velikog ratnog ostrva i obale Novog Beograda. Celo je prekriveno vegetacijom i nepristupačno je za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari