Vesić: "Beli Rusi" pružili veliki doprinos u razvoju Beograda 1Goran Vesić foto FoNet/Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su „Beli Rusi“, izbeglice iz Rusije posle Oktobarske revolucije, dali veliki doprinos u razvoju grada i naveo da je 28 ruskih profesora našlo mesto na Beogradskom univerzitetu, od kojih je 12 steklo titulu akademika, saopštila je Gradska uprava.

Vesić je na otvaranju izložbe „Ruska emigracija u Beogradu od 1920. do 1950. godine“ u Ruskom domu podsetio je da su ruski emigranti između dva svetska rata imali ogroman uticaj na razvoj vazduhoplovstva, baleta i stripa i da su osnovali prvu glumačku školu u Beogradu.

Istakao je da su ruske arhitekte uradile puno toga za razvoj srpske prestonice, uz napomenu da je iz Rusije u Kraljevinu Jugoslaviju došlo oko 1.200 inženjera.

Vesić je ocenio da se društvo u Srbiji nije dovoljno bavilo uticajem „Belih Rusa“ i naveo da je između 4.000 i 6.000 ruskih emigranata imalo državljanstvo Srbije.

Izložba „Ruska emigracija u Beogradu od 1920. do 1950. godine“ otvorena je do 16. februara, radnim danima od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari