Vesić: Cilj grada da do 2022. godine nijedno dete ne čeka mesto u vrtiću 1Foto: beograd.rs

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić” proslavi 70. godišnjice postojanja Predškolske ustanove „Zvezdara” i poručio da je cilj Grada Beograda da do 2022. godine nijedno dete ne čeka mesto u vrtiću.

Vesić je rekao da u Beogradu nema mnogo ustanova sa tradicijom dugom 70 godina, te da PU „Zvezdara” osim tradicije krasi i to što sve vreme svog postojanja brine o deci. To je, kako je naveo, posao koji se radi s ljubavlju i koji ne može da radi neko ko ne voli decu.

– Mi u ovom trenutku u Beogradu imamo 72.000 dece koja su upisana u predškolske ustanove, od čega oko 58.000 u državnim i oko 14.000 u privatnim vrtićima. Prošle godine lista čekanja je bila oko 3.500 dece. Ove godine smo imali 19.500 prijavljene dece i 11. juna će izaći preliminarna lista. Ove godine će ta lista biti manja i naš cilj je da do 2022. godine nijedno dete ne čeka na mesto u vrtiću. Da bismo to postigli, radimo i nove vrtiće. U ovom trenutku završavamo vrtić na Altini, on bi trebalo da tokom ove godine bude u funkciji, zatim potpisali smo nedavno ugovor sa Opštinom Vračar za aneks te opštine koji će biti pretvoren u vrtić za skoro 200 dece. Na taj način više nijedno dete na Vračaru neće čekati na mesto u vrtiću – objasnio je Vesić.

Kako je naveo Vesić, kroz „Mrežu škola” sa Ministarstvom prosvete, preuzeli smo školske objekte ili delove školskih objekata koji se više ne koriste, pa ćemo do kraja godine imati sigurno 1.000 mesta za decu u vrtićima.

– To su lepe vesti jer verujem da dolazi vreme kada će predškolsko obrazovanje postati obavezno jer danas dete koje ne ide u vrtić ne može u školi kasnije da sustigne onu decu koja idu u vrtić. Funkcionalno obrazovanje deteta danas počinje sa tri ili četiri godine, te granice se stalno pomeraju. To znači da ćemo u jednom trenutku doći u situaciju da će i predškolsko obrazovanje postati obavezno jer drugačije deca ne mogu da se pripreme za život – zaključio je Vesić i čestitao jubilej PU „Zvezdara”.

Direktorka PU „Zvezdara” Snežana Perović rekla je da ta ustanova 70 godina postoji te da sve to vreme ona radi uspešno.

– Imamo 27 vrtića i četiri depadansa, centralnu kuhinju i naš „Zvezdani gaj”, na koji smo posebno ponosni. Tu imamo imamo ekološki vrtić i organizujemo sportske igre i aktivnosti za decu svih vrtića na Zvezdari. Zadovoljstvo mi je što sam kao direktor na čelu ovakve ustanove jer zaposleni svojim profesionalnim radom i entuzijazmom doprinose da naša ustanova bude uspešna – naglasila je ona.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović i pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari