Turizam je najbrže rastuća privredna grana u prestonici, a kongresni turizam je veoma značajan za Beograd. Jedan od preduslova za razvoj tog vida turizma je i postojanje adekvatnog kongresnog prostora, a postojeći Centar Sava nije funkcionalan, jer pre svega nije energetski efikasan, kazao je gradski menadžer Goran Vesić.


On je objasnio da je zgrada Centra Sava građena u vreme kada se o energetskoj efikasnosti nije vodilo računa, pa zbog toga proizvodi velike gubitke.

– Zainteresovanih kompanija koje su spremne da rade na energetskoj efikasnosti Centra Sava trenutno pregovaraju sa tom institucijom. Osim toga, još jedan neophodan preduslov da se ta zgrada stavila u funkciju, je njena rekonstrukcija – naveo je Vesić ali i naglasio da Grad trenutno nema para za taj posao, te će raditi na tome da nađe partnera za zajedničko ulaganje u taj projekat.

Vesić je ukazao i da danas svaki veći hotel ima kongresnu salu, tako da Sava centar nema više značaj koji je imao kada je građen. On je i dodao da Grad ima menadžere koji upravljaju Sava Centrom, ali da su otvorene i opcije da se u upravljanje uključe drugi hotelijeri, ukoliko su zainteresovani za ulaganje.

– Grad nije čvrsto na stanovištu da mora da ima samo svoj menadžment, mi nemamo problem sa tim, ali naravno, to podrazumeva ulaganja u Sava centar – naveo je Vesić. On je zaključio da pozicija Sava centra danas nije ista kao u vreme kada je sagrađen i bio jedini, pa sada, kada se suočava sa ozbiljnom konkurencijom, mora da nađe drugo mesto na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari