Vesić: Izgradnja metroa počinje sledeće godine

Ostavite komentar


  1. Pošto i šira javnost zna da i metro i »BG voz« prevoze putnike, bilo bi dobro da g-din Vesić široj javnosti objasni; kakva je to funkcionalna razlika između metroa i »BG voza«. Teško mogu da poverujem da će g-din Vesić znati to da objasni, pa ću dozvoliti sebi slobodu da to uradim. Naime, evidento je da i metro i »BG voz« imaju istu osnovnu funkciju; prevoz putnika, pa ih tako treba i vrednovati, jer kako bi se reklo; »nije bitno kakve boje je voz, bitno je da prevozi putnike«. I verovatno da zbog toga g-din Vesić nije rekao, da su i posle 2012. nadležni obećavali metro u Beogradu, dok istovremeno nisu znali da za saobraćaj osposobe odavno i u prošlom veku izgrađene tunele »Karaburma« i na taj način produže linije »BG voza« do Karaburme i dalje do Rospi Ćuprije, a trebalo je samo »postaviti šine i kontaktnu mrežu« kako su to nedavno izjavili nadležni iz JKP »Beogradski metro i voz«. I pošto to nisu znali poveriće projektovanje, izgradnju i većim delom i finansiranje metroa stranim subjektima. Zato nije ni čudo da će kilometar prve faze prve linije metroa dužine 16,5km koštati oko 110,3 miliona evra, dok je kilometar metroa »Orange line«, Lahore, Pakistan koji je počeo sa radom 25.10.2020. koštao 56,4 miliona evra, dakle dva puta jeftinije. Da ne bi neko rekao nema sličnosti, ima; »Orange line« su izgradile kineske građevinske kompanije, a 85% vrednosti investicije je kreditom finansirala kineska Exim Bank. Dakle, isto kao i u slučaju prve faze prve linije metroa u Beogradu.

    1. A kada zavrsite sa kopanjem prvih linija metroa, onda paralelno sa njim postavite i kanalizacione cevi pa neka sva govna otputuju nizvodno do makisa pa rekom do Beograda na vodi. Za vas clanove i simpatizere karta ce biti besplatna. Caste gradjani.
      Srecan put.

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.