ZA Krov nad glavom: Građani šokirani rušenjem kuće porodice Osman 1Foto: Za krov nad glavom

Združena akcija Krov nad glavom saopštila je da je javnost šokirana brutalonošću kojom je Grad Beograd prinudno iselio i srušio kuću porodice Seladina Osmana na Dunavskom keju.

Ovog utorka Grad Beograd sproveo je prinudno iseljenje i rušenje kuće porodice Seladina Osmana na Dunavskom keju u Beogradu.

Udruženje Za krov nad glavom saopštilo je da bezdušno postupanje policije i gradskih činovnika tog dana nije slučajnost. „Postoje vrlo konkretni kriminalni razlozi zbog čega se gradskim vlastima i njihovim poslovnim partnerima žurilo da tog dana završe sa porodicom Osman“, stoji u saopštenju.

– Dom porodice Osman je do utorka bio na zemljištu koje Grad Beograd priprema za investicioni projekat u okviru Marine Dorćol. Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada iz 2016. godine, članovima 78. i 79. regulisano je pod kojim uslovima se vrši iseljenje „lica iz objekta koji je izgrađen suprotno zakonu“, i njihovo preseljenje u odgovarajući smeštaj. Ukoliko se iseljenje vrši „u sklopu priprema za sprovođenje investicionog projekta i ukoliko je prethodno dokazano da ne postoji alternativa za preseljenje“, lokalna samouprava, u ovom slučaju grad Beograd, dužan je da preseli ljude u odgovarajući smeštaj, objašnjavaju iz ZA Krov nad glavom.

Kako se dodaje u saopštenju, da bi izbegli da petočlanoj porodici Osman obezbede novi smeštaj gradske vlasti su odlučile da „zaobiđu“ zakon – „da Osmanove uklone sa zemljišta koje se priprema za investicioni projekat tako što će im srušiti dom“.

„Jednostavno – nema ljudi, nema obaveze preseljenja“, tvrde iz ovog udruženja.

Oni su podsetili da je najavljujući izmene Zakona o stanovanju 2015, ministarka Zorana Mihajlović na sastanku sa predstavnicima Amnesty International naročito obećala da će novim zakonom biti zabranjeno prisilno iseljavanje Roma.

Predstavnica Amnesty International-a je tada izjavila da je njihov cilj je da se više nikad u Srbiji ne desi prisilno iseljavanje Roma, jer u takvim situacijama mora da postoji procedura – „sa njima mora da se razgovora i razgovorima moraju da prisustvuju predstavnici nevladinih organizacija, a mora da se obezbedi adekvatan smeštaj“.

I zaista, u zakon su potom ušle pomenute odredbe, kojima jeste zabranjeno prisilno iseljavanje u određenim situacijama, između ostalog i u situaciji u kojoj se našla porodica Osman. Ipak, u stvarnosti je Zakon ostao mrtvo slovo na papiru, iseljavanja se sprovode sa podjednakom brutalnošću kao i pre izmena zakona, bez obezbeđivanja adekvatnog smeštaja, a Sekretarijat za inspekcijske poslove Beograda u svojim objavama osuđuje građane koji se solidarišu sa progonjenima, ističe se u saopštenju.

Gradska vlast u svom saopštenju, smatraju iz ZA Krov nad glavom, u najodvratnijem maniru optužuje ljude koji su bili solidarni s porodicom da zloupotrebljavaju bolesnike.

– Nije solidarnost prouzrokovala pogoršanje zdravstvenog stanja Suzane Alije (59), sestre Seladina Osmana koja je bolesna od raka, već je to isključiva odgovornost funkcionera koji su naložili rušenje i policajaca koji su članove njene porodice nasilno izbacili na ulicu, dodaju oni.

U saopštenju su skrenuli pažnju javnosti na „laž koju nakon svirepog rušenja doma porodice Osman pokušava da proturi Sekretarijat za inspekcijske poslove Beograda – da porodica Osman navodno nije ni živela u srušenoj kući, odnosno da u njoj nije bila prijavljena“.

– Nesporna činjenica da porodica jeste decenijama živela na ovoj adresi najviše od svega svrbi gradske vlasti, jer ta činjenica, a ne vlasnički odnosi i pravni status objekta, jeste ključna za obavezu Grada da porodicu Osman preseli u odgovarajući smeštaj, ističe se u saopštenju Krova nad glavom.

Kako su dodali, Združena akcija Krov nad glavom će nastaviti podršku porodici Osman u njihovoj borbi da pred domaćim i međunarodnim institucijama što hitnije dobiju preseljenje u odgovarajući smeštaj koji im po zakonu pripada, kao i da se kazne krivci za brutalno rušenje nihovog doma i izbacivanje na ulicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari