Za školski pribor potrebno najmanje 5.000 dinara 1Foto: Stefana Savić

Svaka nova školska godina donosi roditeljima dodatne troškove i veliko opterećenje za kućni budžet.

Prva stavka je kupovina udžbenika čije se cene kreću, za niže razrede od 5 000 do 8 000 dinara, dok je od petog do osmog razreda iznos duplo veći – od 10 000 do 15 000 dinara. Te cene se odnose na nove knjige, pa se kupovinom polovnih udžbenika može neznatno uštedeti.

Pored obaveznih kompleta knjiga i radnih svezaka, potrebno je obezbediti i školski pribor čija cena može čak i premašiti cenu udžbenika.
Za početak, svakom đaku će biti potrebno nekoliko svezaka, olovke, bojice, blok za crtanje i, neizostavno, školska torba u kojoj će sve to poneti. Ranac je ujedno i najskuplja stavka sa ovog spiska pa će za njegovu kupovinu roditelji potrošiti između hiljadu i po do čak deset hiljada dinara.

Cene pribora dosta variraju u zavisnosti od proizvođača ali i odabranog mesta kupovine. Sve veći broj roditelja odlučuje se da nabavku za školu obavi u nekom od velikih trgovinskih lanaca, što zbog većeg izbora ali i drugih pogodnosti u plaćanju.
Vodeći hipermarketi pripremili su ponudu školske opreme po promotivnim cenama i brojne akcije kojima pokušavaju da privuku kako roditelje tako i decu. Na njihovim policama mogu se naći sveske po ceni od 25 pa do 250 dinara, grafitne olovke od 20 dinara po komadu, hemijske olovke od 50 dinara po komadu, a pri kupovini setova od nekoliko komada cene su nešto povoljnije. Za set od 12 drvenih bojica treba izdvojiti između 250 i 400 dinara, dok su flomasteri nešto skuplji pa se njihova cena kreće od 300 do 1000 dinara. Uz to će svakom đaku biti potrebna gumica za brisanje i rezač koji koštaju od 25 dinara pa naviše.

Dodatni pribor kao što je blok za crtanje košta oko 50 dinara, notna sveska 20, set lenjira od 150 dinara, dok za šestar treba izdvojiti najmanje 600 dinara. Kada nastavnici zatraže od dece da izraze svoju kreativnost roditelji će morati da izdvoje i novac za vodene bojice, tempere, kolaž papir i ostali prateći pribor a potom treba nabaviti i opremu za časove fizičkog vaspitanja, što će umanjiti budžet za još nekoliko hiljada dinara.
Da bi jedan školarac spreman seo u đačku klupu potrebna je priprema koja iziskuje sumu od barem pet hiljada dinara i to ako se roditelji dobro informišu i pronađu najpovoljniju ponudu. Cene u lokalnim knjižarama su nešto veće, a često i želje dece, pa se ovaj iznos lako može premašiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari