Gradonačelnik Beograd Dragan Đilas izjavio je juče da je tokom 2009. izdato 2.623 građevinskih dozvola za objekte veće od 800 kvadratnih metara, dok je u poslednja četiri meseca od kada se primenjuje novi Zakon o izgradnji izdato oko 400 građevinskih dozvola.


– Najviše kritika na račun ovog zakona dolazi od onih koji su navikli da kupovinom firmi u nekim čudnim procesima privatizacije dođu do građevinskog zemljišta po pet ili deset puta manjoj ceni od tržišne. Kada dođu do zemljišta, te fabrike se najčešće zatvaraju ili u najboljem slučaju izmeštaju – izjavio je Đilas.

Prema njegovim rečima, svaki veliki objekat koji se gradi u Beogradu pod posebnom je lupom javnosti i nadležnih službi.

– Svakodnevno trpimo pritiske od onih koji su u prethodnom periodu navikli da jeftino dolaze do građevinskih zemljišta. Primera radi, imamo slučaj da je jedna kompanija imala pravo korišćenja na 72 kvadrata, a da sada želi da upiše pravo korišćenja na čitavih 72.000 kvadrata. Svi moraju da shvate da je u ovoj zemlji prošlo vreme kada se „prišivao kaput za dugme“ i da moraju da plate korišćenje građevinskog zemljišta. Ako im je to skupo neka zemljište ponude gradu, mi ćemo ga vrlo rado otkupiti i ponuditi tržištu – kazao je gradonačelnik.

On je rekao da Grad neće dozvoliti da se takvi slučajevi ponavljaju.

– Sve eventualne primedbe na račun Sekretarijata za urbanizam biće razmotrene – rekao je Đilas. On je podsetio da rok za podnošenje zahteva za legalizaciju ističe 11. marta.

Gradonačelnik je najavio da će novi Sekretarijat za legalizaciju početi sa radom u februaru. Sekretarijat će biti smešten na 16. spratu zgrade „Ineksa“ u ulici 27. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari