15 minuta tukao onesvešćenog muškarca: Novi šef policije u Novom Sadu već poznat medijima, ali i - policiji 1Foto: MUP

Policijski službenik Goran Radonjić postavljen je za novog načelnika novosadske policije, saopštio je MUP. Ime Radonjića se i ranije našlo u medijima, kada je kažnjen zbog brutalnog prebijanja Novosađanina Gorana Uroševića, uprkos čemu je ipak ostao u MUP, ali i napredovao do mesta načelnika.

Prema presudi, Goranu Uroševiću je na ime pretrpljenog bola određena odšteta od 60.000 dinara, a još 70.000 zbog straha koji je tada doživeo, sve sa zateznom kamatom od dana presuđenja, piše Nova.rs.

Uz to, država je obavezna da isplati i sudske troškove u visini od 166.000 dinara.

Incident se odigrao u oktobru 2017. godine, kada je Urošević, revoltiran što mu policija ne vraća zaplenjene automobile uprkos nalogu suda da to učini, manjim kamionom otišao ispred zgade policije i namerno oštetio par policijskih vozila.

Prema njegovim rečima, ali i snimcima, se vidi da je Urošević izašao iz kamiona i digao ruke, bez pružanja otpora policajcima koji su mu prvi pritrčali.

Međutim, tada su iz zgrade izašli Slobodan Drmanac, koji je poznat u javnosti po tome što je pretukao mladića sa smetnjama u razvoju tokom protesta u Novom Sadu i Goran Radonjić.

Oborili su ga na zemlju, a zatim ga odvukli do zgrade, sve vreme ga udarajući, o čemu je portal Nova.rs ranije pisao.

U zgradi su ga, vezanog lisicama, ubacili u fiskulturnu salu gde su, onesvešćenog, nastavili da ga tuku narednih 15 minuta.

Uroševića je vezanog i krvavog probudila Hitna pomoć, koju je, kako je izjavio na sudu, Radonjić pozvao “jer mu se Urošević požalio na visok pritisak”.

A više od 15 registrovanih povreda, hematoma po celoj glavi, leđima, oderotinama po stomaku i leđima, Drmanac i Radonjić su pred sudom objasnili “samopovređivanjem”.

Radonjić je pred sudom tvrdio da se Urošević pri ulasku u zgradu na trotoaru “bacio na kolena pokušavajući da se otme, pa su ga pridigli”, dok je Drmanac izjavio da ih je, iako vezan lisicama, Urošević “napao” “udarao u grudi” i “šutirao”.

Oba ova iskaza sud nije prihvatio, s obzirom da su se izjave policajaca o tome drastično razlikovale, ali i zbog snimka na kom se jasno vidi da je Urošević već bio u nesvesti već u samom holu policije.

Premlaćivanja koje je tek usledilo Urošević se ne seća, jer se, mimo svih propisa i zakona o lišavanju slobode i primeni nužne sile, njegovo “saslušavanje” odigravalo u fiskulturnoj sali policije.

No, zahvaljujući snimcima do kojih je došao policajac uzbunjivač Duško Kovačević, vidi se kako Urošević bez svesti, vezan lisicama leži na podu, dok ga neko šutira.

Ipak, uprkos presudi, policajci su ostali da rade u policiji, a Radonjić je napredovao i do mesta načelnika PU Novi Sad.

Uhapšena prethodna dva načelnika PU Novi Sad

Da se policijski službenici koji su došli do funkcije načelnika novosadske policije nisu usrećili pravi su primer prethodni šefovi Milorad Šušnjić i Slobodan Malešić.

Načelnik PU Novi Sad Slobodan Malešić uhapšen je 4. aprila ove godine zbog zloupotrebe službenog položaja, a reč je o policijskom generalu koji je javnosti postao poznat tokom julskih protesta 2020. godine, kada je policija upotrebila prekomernu silu u cilju suzbijanja demonstracija.

General Malešić, pomoćnik direktora policije, od septembra 2020. godine nalazio se na čelo PU Novi Sad, a nakon što je smenjen Milorad Šušnjić, dotadašnji šef novosadske policije, kome se sudi za zloupotrebu službenog položaja.

Šušnjiću se sudi u postupku sa nekadašnjom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović.

Slobodan Malešić uhapšen je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, zajedno sa još tri osobe, a na teret mu se stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, trgovina uticajem, ali i zloupotreba službenog položaja od 2018. godine do momenta hapšenja.

Njegov prethodnik Milorad Šušnjić osumnjičen je za zloupotrebu položaja, a zajedno je na optuženičkoj klupi sa Dijanom Hrkalović. On se tereti da je zloupotrebom svog položaja i mimo zakonskih propisa pružao zaštitu kriminalcu Darku Elezu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari