SUP apeluje na građane i policiju da se uzdrže od nasilja 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV

Strukovno udruženje policije (SUP) apeluje na građane koji iskazuju nezadovoljsto na najavljenim protestima na ulicama gradova širom Srbije, da poštuju Zakon o javnom redu i miru i Zakon o javnom okupljanju, te da postupaju po preporukama, upozorenjima i naređenjima policije, navodi se u njihovom saopšenju. 

„Sloboda okupljanja predstavlja ustavno pravo građana, ali naglašavamo da se odnosi na pravo mirnog okupljanja građana. Dakle, ne treba da se zloupotrebljava pravo okupljanja te opet pozivamo učesnike protesta da se uzdrže od svih vidova nasilja, da ne provociraju policijske službenike koji su angažovani na obezbeđenju skupa jer je policija na strani građana ali u isto vreme ima zadatak da štiti javni poredak, javni red i mir, kao i da štiti bezbednost građana i imovine“, navode iz SUP-a.

Oni su apelovali na sve učesnike u protestu da „ne dopuste da ih ponesu negativne emocije, da ne budu iskorišćeni od strane manipulativne i zlonamerne manjine koja ima za cilj izazivanje nemira, rastrojstva i nekih sasvim drugih ciljeva“, jer to, kako su dodali, nije nikom u interesu, a posebno ne doprinosi ni samom razlogu okupljanja.

Oni su apel uputili i svojim kolegama, policijskim službenicima, da postupaju kao i do sada, u svakoj situaciji profesionalno i na visini zadatka, u skladu sa Kodeksom policijske Etike, ustaljenom metodologijom rada, policijskom taktikom i metodikom, te u okvirima svojih ovlašćenja, zakona i propisa, poštujući ljudsko dostojanstvo i ličnost čoveka.

„Podsećamo kolege da su u obavezi da postupaju rukovodeći se ciljevima policije u demokratskom društvu i principom vladavine prava. Glavni ciljevi policije, kao i policijskih službenika, jesu održavanje javnog reda i sprovođenje zakona, zaštita i poštovanje ljudskih prava, i služenje ljudima u skladu sa Ustavom i zakonom“, istakli su oni.

U primeni policijskih ovlašćenja, kako se navodi, policijski službenik postupa humano i poštuje dostojanstvo, ugled i čast svakog lica i druga ljudska i manjinska prava i slobode građana dajući prednost pravima ugroženog u odnosu na ista prava lica koje ta prava ugrožava i vodeći računa o pravima trećih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari