(VIDEO) U Beogradu održan 18. protest "Srbija protiv nasilja", građani se razišli 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Prve subote u septembru, dan posle početka nove školske godine, u održan je 18. protest „Srbija protiv nasilja“, posvećen stanju u obrazovanju i vladavini prava.

Protest „Srbija protiv nasilja“ počeo je kod Skupštine Srbije, gde se okupilo nekoliko stotina građana, dok se tokom šetnje do ministarstva pravde priključilo još građana, te da ih je trenutno više hiljada, javlja reporter Danasa.

Studentkinja Anja Kafedžiska poručila je tokom svog govora ispred Ministarstva pravde da množenje polinoma ne znači nužno povećanje broja botova, te da biologija ne može da objasni pojavu tigrova u Srbiji, pogotovo ne, rekla je, onih ekonomskih.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je opoziciju da blokira rad parlamenta od naredne nedelje.

„Sutra je sastanak opozicije, taj predlog je na stolu, ja ne vidim šta drugo možemo da radimo“, rekao je Ćuta za N1 na protestu „Srbija protiv nasilja“.

Kako javlja reporter Danasa, ispred Skupštine Srbije bili su i okupljeni oko raščinjenog monaha Antonija koji tradicionalno godinama u ovo vreme kod Skupštine završavaju svoje litije.

Građani su se okupili 18. put na protestima koji su počeli posle masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Saobraćajna policija je nešto posle 19 časova zatvorila Trg Nikole Pašića, ali kao i svih prethodnih puta ostaje otvoren pravac iz Bulevara kralja Aleksandra i automobili se preusmeravaju na Takovsku i Ulicu kneza Miloša.

Sa kamiona koji predvodi protest emitovana je kompozicija ubijenog učenika A. Č, javlja Fonet.

Na kamionu je transparent „Šta ste uradili da se ne ponovi“, kao i transparent na točkićima sa pesmom Branka Miljkovića „Uzalud je budim“, gde su stavljene bele ruže.

Prilikom prolaska učesnika protesta „Srbija protiv nasilja“ pored mesta u blizini Trga Slavija, gde se gradi novi stambeno-poslovni kompleks umesto dosadašnjih objekata, zgrada i radnji, sa kamiona na kojem je ozvučenje rečeno je da time „ubijaju naš grad“ i da je „to Savamala“.

Kako javlja reporter agencije Beta, poruke su upućene u vezi protesta dela opozicije zbog ovih građevinskih poduhvata.

Građani u protestnoj koloni uzvikuju „Vučiću odlazi“, a čuju se i pištaljke i vuvuzele.

Neformalna grupa studenata „Studenti protiv nasilja“ okupila se danas u Studentskom parku i odatle su krenuli na 18. protest „Srbija protiv nasilja“, koji je zakazan ispred Skupštine Srbije.

Studenti nose transparente sa napisima: „Nasilja protiv, jak je to motiv.“ , „Nasilja protiv“ , „Student je voćka čudnovata“ i „Bilo kuda studenti svuda“ .

Neformalna grupa „Studenti protiv nasilja“ najavila je da će 5. septembra u Umetničkom paviljonu „Cvjeta Zuzorić“ postaviti izložbu fotografija i transparenata sa protesta u Srbiji iz 1936, 1968, 1996/997, 2000 i 2023. godine.

(VIDEO) U Beogradu održan 18. protest "Srbija protiv nasilja", građani se razišli 2
Foto: Danas/S.O.

Pored obrazovanja, tema ovonedeljnog protesta biće i vladavina prava, odnosno podrška inspektorima policije Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, koji su premešetni sa svojih pozicija u Upravi za borbu protiv droga, dok javnost smatra da su smenjeni zato što su otkrili plantažu marihuane na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“.

Mitić je već svedočio pred Specijalnim sudom u predmetu „Jovanjica 1“, dok bi Milenković trebalo da svedoči naredne nedelje.

Protesti su počeli 8. maja kao reakcija na masovno ubistvo 3. maja, kada je 13-godišnji dečak u svojoj školi, u centru Beograda, ubio devetoro đaka i čuvara i ranio još šestoro dece i nastavnicu istorije.

Samo dan kasnije, u beogradskoj opštini Mladenovac, dvadesetjednogodišnji mladić je ubio devetoro i ranio 11 osoba.

Zahtevi protesta su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i smena rukovodstva Radio-televizije Srbije, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, kao i zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Zahteva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari