“Kupujete glasove dece”: Burna rasprava na 20. sednici Skupštine Zaječara 1Foto: M. S: / Danas

Odbornici Skupštine Zaječara na 20. sednici, koja je zakazana po hitnom postupku, usvojili su odluku kojom se utvrđuje pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola koje se nalaze na teritoriji grada Zaječara.

U toku sednice došlo je rasprave između odbornika opozicije i gradonačelnika Zaječara, kao i predsednika Skupštine. Odbornike opet dočekalo obezbeđenje.

Sednica zakazana po hitnom postupku, samo sa jednom tačkom, trajala je oko dva sata. Razlog što je sednica toliko trajala, žestoka rasprava između odbornika opozicije, i prvog čoveka grada i Skupštine.

Za razliku od 19. sednice koja je bila dan ranije, i kada gradonačelnik Boško Ničić, nije prisustvovao, ovog puta je bio prisutan.

Više puta u toku rasprave, ponavljao je da ova mera nema nikakve veze sa izborima i podsetio je odbornike opozicije, koji su ga kritikovali, na sve jednokratne novčane pomoći koje su mladi dobijali u proteklim godinama.

“Novac je obezbeđen preko Ministarstva za brigu o porodici, i danas je sednica zakazana zbog tehničkog pitanja, pošto će isplata ići preko lokalne samouprave. Ovo je tehnički posao na osnovu odluke Vlade Srbije”, objasnio je Ničić.

Odbornik “Zaokreta” Uglješa Đuričković više puta je kazao da je vladajuća partija uništila dostojanstvo naroda, a sada to radi i sa najmlađima u našoj zemlji.

„Ovom odlukom ponižavate decu, ali vi više ne možete nikoga da kupite. Ne ponižavate ovim samo decu, nego i njihove roditelje i ceo narod. Znam da vi tako funkcionišete, ali više neće moći. Lepo je što pred izbore delite novac, ali problem je što ste ga pre toga oteli”, istakao je on.

U raspravu se uključio i odbornik Dejan Krstić, koji je upitao zašto se deli deci ova pomoća, ako u zemlji sve funkcioniše kako treba.

“I zašto uopšte dodeljujete ovu pomoć kada po vama sve ovde cveta? Ne sme Srbija da stane u tom cvetanju. Ne možete da kupite mlade sa 10 hiljada dinara. Uzeli ste im budućnost! Svaki mlad čovek beži odavde, ovo je sramota šta vi radite. Ne volite vi mlade, trebaju vam glasovi. Degutantno je što ovo radite narodnim parama, a većina naroda vas prezire. Vi od njih uzimate da biste ostali u tim foteljama. Do sada ste vam penzioneri bili u fokusu, sada ste se setili i mladih. E pa kasno gospodo”, poručio je on.

Odbornica, Dragana Rašić, istakla je da danas imamo odluku koja je morala da se desi mnogo ranije, ali ne u smislu jednokratne pomoći koja služi njihovoj svrsi, nego da je deci potrebna pomoć tokom školovanja.

“Ta deca su pre nedelju dana od vas tražila da im u školama na bude hladno, što je nešto najosnovnije. Da im se srede toaleti. Da im u toj školi u kojoj provode trećinu dana bude prijatno. Ovako, vi ovom odlukom pokazujete samo da vam je stalo do njihovog glasa, a ja ću vam reći šta oni misle o tome. Vi ih na ovaj način vređate i mislite da do sada nisu prozreli vaše namere”, kazala je ona.

Na izlaganje Dragane Rašić, odgovorio je gradonačelnik Boško Ničić, koji je opet ponovio da su oni “huškali” decu da dođu ispred gradske uprave, a da u učionicama, zapravo, nije bilo hladno.

Više puta je gradonačelnik ponovio, da on nije stručan, ali da je nekim odbornicima potrebna stručna pomoć.

Na to predsednik Skupštine, Stefan Zankov nije reagovao, ali je odbornicima opozicije, na pominjanje imena Aleksandra Vučića, oduzimao reč.

Odbornik Miloš Stojadinović kazao je da je najveći problem to što je vlast u 20 dana pred izbore podelila pomoć penzionerima, a sada želi da to uradi i sa srednjoškolcima, a da sve vreme govore da to nema baš nikakve veze sa izborima.

“Kako se odjednom sve te pomoći pojavljuju pred izbore. Ovaj novac obezbeđuje Ministarstvo za brigu o porodici, isto ono ministarstvo koje je po nalazima BIRN-a proneverilo pet miliona evra”, kazao je on.

On je istakao da Zagorka Dolovac ne radi ništa, kao ni tužilaštvo.

Na njegovo izlaganje reagovao je predsednik Skupštine, i više puta prekidao izlaganje odbornika Stojadinovića, da ne govori o temi.

Nakon što je Stojadinović kazao da se danas u Skupštini Zaječara donosi odluka o kupovini glasova, predsednik Skupštine mu je oduzeo reč.

Odluka je na kraju sednice izglasana, nakon što je predsednik Skupštine Stefan Zankov odlučio da rasprava bude prekinuta, jer prema njegovom mišljenju opozicioni odbornici nisu diskutovali na primeren način.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari