52. Skup slavista okuplja najbolje studente iz 20 zemalja: Završna svečanost održana u Tršiću 1Foto: Miloš Stanić

Završna svečanost 52. Skupa slavista održala se juče u Tršiću u okviru 89. Vukovog sabora.

Skup slavista je Seminar za srpski jezik, književnost i kulturu za strane studente srpskog jezika, književnosti i kulture a ovogodišnji program počeo je 1. septembra, završava se 21. septembra.

Na Seminar dolaze najbolji studenti srpskog jezika iz 20-ak zemalja Evrope i sveta (Austrija, Belorusija, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Japan, Kina, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka, Francuska, Rusija, Rumunija), sa najuglednijih stranih univerziteta, kao i studenti drugih struka koji uče i srpski jezik (studenti političkih nauka, istorije, ekonomije, diplomatije i sl.), ukupno 60 najboljih studenata srpskog jezika iz sveta.

52. Skup slavista okuplja najbolje studente iz 20 zemalja: Završna svečanost održana u Tršiću 2
Beseda akademika Jovana Delića Foto: Miloš Stanić

U saradnji sa slavističkim katedrama u inostranstvu tokom prethodnih 50 godina ovaj seminar je pohađalo preko 3.000 stipendiranih studenata danas su to ugledni profesori univerziteta srpskog jezika po svetu, novinari, prevodioci srpske književnosti, diplomate, politikolozi, istoričari.

Za vreme tronedeljnog boravka u Srbiji za studente slavistike će na Filološkom fakultetu u Beogradu biti organizovana nastava koja obuhvata predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture. Pored toga, biće organizovani fakultativni (specijalistički) kursevi iz savremenog srpskog jezika i savremene srpske književnosti, kurs za usavršavanje lektora, kao i kurs narodnih pesama i igara i „Mala škola rokenrola“.

Veoma važan deo nastave su svakodnevna lektorska vežbanja i dodatni časovi konverzacije, na kojima strani studenti, raspoređeni po lektorskim grupama, proširuju i usavršavaju svoje znanje srpskog jezika.

U toku svog boravka u Beogradu učesnici Skupa će posetiti više naučnih i kulturnih institucija: Narodni muzej, Muzej Nikole Tesle, Muzej Ive Andrića, Institut za srpski jezik, Maticu srpsku, Institut za srpsku književnost i umetnosti, Narodnu biblioteku i kraljevski dvorski kompleks Beli dvor.

U okviru stručnih izleta polaznici Skupa slavista će imati prilike da se upoznaju sa nizom kulturno-istorijskih spomenika kao što su, pored ostalih, manastiri Manasija i Tronoša, Sremski Karlovci, a predviđen je i obilazak Valjeva i Brankovine kao i trodnevni boravak u Tršiću.

U okviru bližeg upoznavanja sa kulturnom istorijom Beograda stipendirani studenti će posetiti Konak kneginje Ljubice, Sabornu crkvu, sa obilaskom Kosančićevog venca, zatim Konak kneza Miloša, Hram Svetog Save, uz panoramsko razledanje grada posetu Avalskom tornju i razgledanje kompleksa Ade Ciganlije.

Održavanje 52. Skupa slavista u organizaciji Međunarodnog slavističkog centra i Filološkog fakulteta pomoglo je i Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Zadužbina Desanke Maksimović i Dositejeva zadužbina, Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik, Skupština opštine Loznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari