A onda su Srbi otkrili patriotizam

LJUDI, SEĆANJA ... Ivan Milenković, filozof

Ostavite komentar


  1. Искрен, интересантан, топао текст. Поздрав аутору

  2. Ovakva biografija kandiduje te za gradonačelnika Beograda. Navikli smo na razne filozofe, jedan više, manje.

  3. "A onda su Srbi otkrili patriotizam, a patriotizam je, kao što je lepo primetio Embouz Birs, poslednje pribežište za ništarije, pa su ništarije radosno zbrisale i taj gradić i sve ostalo." Autor veoma citirane izreke u nas: "patriotism is the last refuge of a scoundrel" je Semjuel Dzonson. Semjuel je inace bio konzervativni britanski politicar, i prema nekim izvorima, upotrebio je ovu uvredu protiv Edmund Burke koga je smatrao manipulatorom i prevarantom. Edmund je u istoriji britanske politike poznat i kao neko ko se zalagao za nezavisnost amerikanaca od britanske krune. Inace, pazljivo jezicko tumacenje ove recenice ukazuje samo na to da ce se hulje pozvati na patriotizam kao svoje poslednje utociste, a nikako da su sve patriote hulje, niti da je patriotizam los po sebi. Naravno hulje ce se cesto hvaliti svojim patriotizmom, iako su za patriotizam relevantnija dela i ucinci a ne prazno pozivanje na domoljublje. Kako smo dosli do toga da Semjuelova recenica znaci da su pripadnici cele jedne nacija nistarije? Pretpostavljam istom metodologijom na osnovu koje tvrdnje u nas postaju cinjenice. Tako imamo da su sve patriote hulje, i to potkrepljujemo recenicom (takodje tvrdnjom) koju je izrekao ne Birs nego Semjuel, koja to uopste ne tvrdi. Jezicko tumacenje, kao jedan od metoda za razumevanje dometa pravne norme, se na Pravnom fakultetu uci na prvoj godini. O tome da su materijalni izvori prve kategorije jaci od misljenja, stavova i tvrdnji pretpostavljam da se uci na katedri istorije. Npr. stratiste na Jajincima su pouzdaniji istorijski izvor za tumacenje istorije od tvrdnjama SUBNOR-a o njihovim arhi-neprijaterljima cetnicima. Mozda je za "lose stanje filozofije u nas" krivo to sto su u nas tvrdnje stvarno prikazuju kao cinjenice, a onda takve cinjenice pozivamo u odbranu tvrdnje. Mada je i to da je stanje filozofije lose u nas samo je tvrdnja i autor je ne potkrepljuje cinjenicama vec samo tvrdom verom svojom.

  4. Tramp je nsjbolji predsednik kojeg je Amerika ikad imala.
    Smrt liberalizmu i kulturalnom marksizmu!
    Ziveo konzervatizam za bolji svet!!!

  5. Potpuno se slazem sa vecinom teksta osim sa zakljuckom da neuronauke nisu u stanju nista da otkriju i da je filozofija kljuc. Neuronauke su nam pokazale koliko su, recimo, amigdala i kortisol bitni za razumevanje stresa i depresije. A tek smo na pocetku razumevanja covekove svesti.

  6. Važno da je više puta naglasio da je antikomunista i da mu je muka bilo od socijalističkog samoupravljanja.

  7. Ne bih se slozio sa cenjenim kolegom da su Srbi otkrili patriotizam. Opste je poznato da je patriotizam otkrilo Spartanaca trista, kavga u ocima im blista.
    Verujem da je autor srecan covek, ako ni zbog cega drugog a ono zato sto moze da podeli svoje nezadovoljstvo sa citaocima.

  8. Slažem se sa autorom, više puta je ponovio da on tu ništa nije razumeo.
    I dalje živi i radi sa velikim nerazumevanjem bilo čega, osim da je ubedjeni antikomunista.
    Zašto je to on i dalje ne razume.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.