Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović – Aćif efendija mogao bi na Kosovu da bude proglašen narodnim herojem, pod uslovom da predsednica Kosova Atifeti Jahjaga prihvati inicijativu sa tribine održane u Đakovici. U tom gradu je pod pokroviteljstvom gradonačelnice Mimoze Kusari-Lila, održana tribina o Aćif efendiji, upravniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu i odbrani ovog grada. Organizator skupa bila je nevladina organizacija „Kosovo za Sandžak“.

Sa skupa je upućen zahtev predsednici Kosova da svojim ukazom Aćif efendiju odlikuje ordenom narodnog heroja. Porodici Hadžiahmetović je na tribini opština Đakovica dodelila zahvalnicu „Post Mortum“ za „njegove patriotske zasluge u sprečavanju progona populacije sa svojih ognjišta iz Sandžake krajine, kao i zbog zaštite stanovništva ove krajine od dušmanskog genocida“.

Organizacija „Kosovo za Sandžak“ osnovana je krajem oktobra prošle godine u Prištini i u radu osnivačke skupštine učestvovali su predstavnici bošnjačkih institucija i organizacija, koje predvode Sulejman Ugljanin i muftija sandžački Muamer Zukorlić.

Aćif efendija je za deo Bošnjaka nacionalni heroj, jer ih je zaštitio od četničkog pokolja, a za druge je ratni zločinac zbog saradnje sa okupatorom u Drugom svetskom ratu. Streljan je u januaru 1945. u novopazarskom naselju Hadžet. Na teret mu se stavlja pokolj i proterivanje Srba, Bošnjaka i Jevreja iz ovog grada, a ovdašnji svedoci tog vremena tvrde da je zagovarao albanizaciju ovog kraja. Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je pred Višim sudom pokrenulo postupak za njegovu rehabilitaciju, ali je prekinut dok se ne utvrdi da li je Aćif efendija živ i tek kad se to utvrdi pred Osnovnim sudom moći će da se nastavi postupak.

Aćif efendija je spomen ploču u centru Novog Pazara, na inicijativu BNV, dobio u avgustu 2012. Otkrivanju je prisustvovao i Ugljanin, tadašnji ministar bez portfelja. Vlada je naložila ministarstvima da ispitaju ceo slučaj, a inspekcijske kontrole su utvrdile da nisu poštovane zakonske procedure u kojima je preskočena i lokalna samouprava. Naloženo je lokalnoj samoupravi da ukloni ovo obeležje, a za postavljanje spomen ploče, ovdašnji politički akteri su krivicu prebacivali jedni na druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.