Ada: Novinski tekstovi kao povod za pokretanje postupka 1foto: sajt opštine Ada

Nije zanemarljiv broj postupaka koje je Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula nakon objavljivanja novinskih tekstova o koruptivnim radnjama u jedinicama lokalne samouprave, navodi se u odgovoru Agencije na pitanje Danasa kako komentarišu slučaj stambenog konkursa za bračne i vanbračne parove i samohrane roditelje u Opštini Ada, koji je raspisan i okončan za tri dana.

Naime, Opštinsko veće Ade, gde su na vlasti SNS i SVM, je 10. januara, kako je naš list pisao, donelo Pravilnik o uslovima i postupku sprovođenja konkursa, formiralo komisiju i objavilo konkurs u opštinskom Službenom listu, ali ne i u javnim glasilima, niti na sajtu opštine. Konkurs je bio otvoren samo tri dana, do 14. januara, iako je bilo potrebno da se pribavi poprilična dokumentacija, a već 24. januara Veće je raspodelilo ukupno 20 miliona dinara za 24 učesnika konkursa.

U Agenciji sa sprečavanje korupcije još ističu da je postupak sprovođenja konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim, vanbračnim parovima i samohranim roditeljima za kupovinu stana ili kuće koji je raspisalo Opštinsko veće Ada je primarno u nadležnosti organa zaduženog za kontrolu trošenja javnih (budžetskih) sredstava“ ne navodeći o kom organu je reč, Državnoj revizorskoj instituciji ili inspekciji.

„Naravno, ovaj konkurs iz ugla nadležnosti Agencije može predstavljati slučaj kršenja odredbi zakona ukoliko bi se na listi imena kojima su dodeljena novčana sredstva našla imena opštinskih funkcionera i sa njima povezanih lica. U tom slučaju bi nakon sprovedenog postupka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa mogli govoriti o odgovornosti javnih funkcionera u opštini Ada“, navodi se u odgovoru Agencije.

Kada je reč o eventualnom podnošenju prijava zbog sumnje na korupciju, Agencija navodi da „postupa po prijavama fizičkih lica, ali i po službenoj dužnosti ako raspolaže saznanjima koja izazivaju sumnju u korupciju“.

Prvi predsednik Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije novosadski advokat Slobodan Beljanski ocenio je ranije za naš list da je „čitava ta kombinacija sumnjiva sa aspekta korupcije“ i da bi konkurs trebalo da bude poništen.

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić takođe je ranije oceno da je za konkurs bio određen „nerazumno kratak rok“ i da bi poništenje konkursa mogao da traži neko ko je bio zainteresovan, neko ko nije dobio sredstva, jer nije stigao da prikupi potrebna dokumenta“.

Opštinski odbor opozicione DZVM ocenio je da je stambeni konkurs klasičan primer korupcije.

Predsednik Opštine Ada Zoltan Bilicki (SNS) nije želeo da za naš list govori o pomenutom konkursu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari