Advokat Čedomir Stojković koji je odlučio da uvede sankcije Ruskoj Federaciji: Sramota me je države Srbije 1foto Aleksandar Roknić Danas

Da uvedem sankcije Ruskoj Federaciji sam se odlučio zbog toga što me je sramota nepostupanja naše države.

Vojna agresija na jednu suverenu zemlju i namera da se ona uništi je prvi put u istoriji Evrope na ovakav način ujedinila ceo kontintet. Mene i moje saradnike je sramota zato što je Srbija prvi put u svojoj istoriji stala na stranu fašista, pokazujući srednji prst Evropi i njenim vrednostima, kaže za Danas advokat Čedomir Stojković, čija kancelarija je odlučila da do daljeg ne pruža usluge ruskim državljanima i kompanijama.

On je u toku jučerašnjeg dana bio u ambasadi Ukrajine i u kancelariji Delegacije EU u Srbiji gde je predao pismo kojim obrazlaže odluku da Ruskoj Federaciji uvede sankcije.

Kako ističe, ovim gestom poručuju da ne žele prećutno da saučestvuju u sramotnoj nameri države Srbije da ćuti na temu ruske agresije.

– Mi smo svesni da naše sankcije neće imati gotovo nikakav značaj i opipljive posledice. Ali, ovo je naš način da učinimo šta je u našoj moći. Ja da sam obućar, ja bih odbio Rusima da popravljam obuću, da sam frizer odbio bih da šišam direktore ruskih preduzeća… Ja sam advokat i uradio sam ono što sam mogao. Da sam predsednik države ili gradonačelnik uradio bih mnogo više. Ovo je ljudski potez, a od posledica mislim da je važniji princip koji štitimo. Želimo da pošaljemo poruku ljudima da ćutanje i sakrivanje iza kamena ništa dobro neće doneti. Glas se mora dići, kaže Stojković dodajući da su, u skladu sa mogućnostima, uplatili humanitarnu pomoć za građane Ukrajine.

Upitan da prokomentariše glasanje Srbije za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje agresija Rusije, Stojković napominje da taj gest nije dovoljan.

– Taj glas je na kraju i nebitan. Ono što je bitno da li neka odluka ima efekte ili ne. Ja ako svom detetu kažem da ga volim a pritom ga ne izdržavam, ne kupujem mu odeću, hranu, onda ta moja izjava ljubavi ne znači ništa. Pritom, Srbija je glasala za rezoluciju u strahu da vlast ne pretrpi veće sankcije od onih koje će već da trpi. Mi smo imali prilike da vidimo našeg ambasadora u UN koji je rekao da “ćemo mi da glasamo za rezoluciju, ali…”. Kod ovakvih stvari ne može biti “ali”. Kada kažete ali, sve ono što ste rekli pre toga se više ne računa, ističe Stojković.

Komentarišući reakciju građana na rat u Ukrajini, Stojković napominje da primećuje da već duže od decenije traje “putinizacija” države i društva.

– To ste najbolje mogli da vidite pre nekoliko godina kada je organizovana vojna parada Putinu u častu. Podsetiću vas da smo mi tada i pomerili datume obeležavanja istorijskih događaja da bi on mogao da prisustvuje. Ta putinizacija polako, nažalost, prerasta u fašizaciju društva. Sve ovo što se događa na širem društvenom planu od Savamale, preko batinjana demonstranata, do odbijanja Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji ja vidim kao deo jedne celine. I duboko sam uveren da sve to ima veze sa tim što je naš predsednik izuzetno povezan sa predsednikom Ruske Federacije od koga prima ordenje, a on deli ordenje samo podanicima. Mi se nalazimo u podaničkom odnosu. Imamo na delu sistematsko lomljenje kičme našeg naroda, lomljenje vrednosti do te mere da danas niko ne sme da ustane protiv jedne evidentne agresije na suverenu zemlju i ratnih zločina koji se u tom procesu vrše, zaključuje Stojković.

 Šizofreno društvo

“Otkako smo objavili saopštenje o tome da uvodimo sankcije dobijali smo dve vrste reakcija. S jedne strane, dobijali smo ozbiljne pretnje, poruke u kojima nas omalovažavaju i vređaju. S druge, dobijali smo i dosta poruka podrške. To je slika šizofrenije koja vlada u našem društvu. Mi, nažalost, nikako ne uspevamo da se kao nacija beskompromisno okrenemo ka EU. Ukoliko ovaj naš korak inspiriše makar jednog čoveka – uspeli smo”, navodi Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari