Advokat: Na Kosovu 70.000 slučajeva uzurpirane imovine 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Za vraćanje uzurpirane imovine na Kosovu i Metohiji podneto je više od 70.000 zahteva Srba i nealbanaca, a mnogi od tih slučajeva na sudovima stoje po 10 i više godina, kazala je advokat Jovana Filipović.

Filipović, koja zastupa više klijenata čija je imovina na Kosovu uzurpirana i oteta, rekla je za portal Kosovo-onlajn da se pred kosovskim sudovima za nezakonito zauzimanje nepokretnosti vode dva postupka, krivični i parnični.

„Veliki broj predmeta traje više godina. Imala sam prilike da se upoznam sa predmetima koji su počeli 2002. godine i koji još uvek nisu okončani. Nije bilo zakazano nijedno ročište i sa mukom smo pronašli predmete u sudskim arhivima“, istakla je Filipović.

Navela je primere na koji se način unazad 20 godina na Kosovu uzurpira imovina.

„Nepokretnosti se uglavnom zauzimaju na način da se fizičkim putem obavlja smetnja poseda, odnosno neko uđe u tuđi posed, koristi tu imovinu i ne dozvoljava pravom vlasniku da imovinom raspolaže. Drugi način je falsifikovanje ovlašćenja putem kojih se imovina prenosila preko sudova, a sada preko notara, ili upisivala katastarski na nove vlasnike“, objasnila je advokat.

Po njenim rečima, ti ugovori su ništavi, ali postupak utvrđivanja ništavosti dugo traje zbog zloupotreba procesnih ovlašćenja koje zakon garantuje u ovom slučaju uzurpatoru.

Ona navodi da su u većini slučajeva uzurpatori uglavnom Albanci, ali da se s problemom otete imovine ne suočavaju samo Srbi već i ostalo nealbansko stanovištvo.

„Zauzete su imovine najveće vrednosti i na dobrim lokacijima. Nisu retki slučajevi zauzimanja i poljoprivrednog zemljišta u selima gde je komšija video da godinama njihove komšije Srbi ili ostali nealbanci ne dolaze i ne koriste svoju nepokretnost. Prosto, zauzmu tu njivu, koriste i obrađuju. Ukoliko vide da neko duže vreme nije ulazio u kuću, zauzmu i nju“, kazala je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari