Advokati: Ministarstvo pravde jasno pokazalo da je deo koruptivne bankarske strukture 1Foto: Ministartsvo pravde

Organizatori protesta advokata „Ni korak nazad“ ocenili su danas da je Ministarstvo pravde „jasno pokazalo da je deo koruptivne bankarske strukture“, predloženim izmenama Zakona o parničnom postupku.

„Pozivanje Ministarstva na nezavisnost sudstva i zabranu uticaja na sudije smatramo krajnje licemernim. Vrhovni kasacioni sud (VKS) je preko noći podlegao koruptivnim uticajima i promenio tri godine primenjivan stav, zbog koga su pravdu na sudu potražile stotine hiljada građana. Time je sud jasno pokazao da nije nezavisan i nije otporan na pritiske“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju su ocenili i da je stav Građanskog odeljenja VKS o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita pokazala da „koruptivna bankarska struktura razara sve grane vlasti u Srbiji – izvršnu, zakonodavnu i sudsku“.

„Advokatura u Srbiji je dovoljno dugo uzmicala i nema gde više nazad. Ministarstvu pravde poručujemo da ćemo preduzeti sve što nađemo za shodno da Vrhovni kasacioni sud nateramo da nakaradni i koruptivni stav bude u celosti povučen“, piše u saopštenju.

Ministarstvo pravde saopštilo je ranije da su putem novinskih naslova, društvenih mreža, televizijskih emisija i okupljanja advokata „ugroženi osnovni postulati položaja nosilaca sudijske funkcije, koji je utemeljen Ustavom Srbije i zasnovan na načelu nezavisnosti, koje podrazumeva i zabranu svakog uticaja na sudiju prilikom vršenja sudijske funkcije“.

„U tom smislu, nedopustivo je da se sudije označavaju interesnim lobijima i da se građani pretećim tonom pozivaju da krivce za obustavu rada nađu u Vrhovnom kasacionom sudu, što ne odgovara istini i predstavlja zamenu teza“, pisalo je u saopštenju Ministarstva na njihovom zvaničnom Instagram nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari