Advokati upozorili na kršenje Ustava u vezi pravičnog suđenja zbog bankarskih kredita 1foto FoNet Aleksandar Barda

Advokati Miloš Andrijašević i Miško Dimitrijević najavili su da će sutra u Beogradu biti održan protest advokata i građana zbog, kako su naveli, kršenje Ustava Srbije koji garantuje pravično suđenje a u vezi naplate troškova obrade bankarskih kredita.

Andijašević je na konferenciji za novinare ocenio da Srbiji predstoji „nezapamćena ustavna kriza“ ukoliko dopunjeni stav Vrhovnog kasacinog suda (VKS) o tome „zaživi u sudskoj praksi“.

„Ukolilo zaživi, predstoji ogromna kršenja Ustava Srbije koji garantuje pravo  na pravično suđenje i jednaku zaštitu prava svih građana“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, praktična primena dopunjenog stava VKS,  „faktički omogućava“ bankama da naplate od korisnika usloga troškova za koje nikada nisu priložilii dokaz da su ikada nastali.

On je naveo da bi to omogućilo bankama da rade šta hoće, odnosno kako je rekao, „da naplate maglu“.

„Statistika, zakon, Ustav i praksa međunarodnih sudova su na našoj strani“, rekao je on.

Dodao je da je Ustavni sud „stao na stanovište suprotno dopunjenom stavu VKS“,  odnosno da, kako je naveo, „banke ne mogu da naplate nepostojći trošak“.

Andriješević je ocenio i da se time stvara ogromna pravna nesigurnost.

Odbacio je nedavno sapštenje Udruženja banaka Srbije koje je pozvalo građane da se odreknu tužbi protiv banaka za naplatu troškova obrade kredita, te ocenio da se tu radi „o klevetama“.

Dimitrijević je rekao da su se, od prethodnog protesta do danas, u javnosti pojavile „razne laži“ o advokatskom protestu.

„Prvi mit je da su advokati stvorili masovne tužbe… ma kakvi crni advokati, advokati su samo zastupnici stranaka koje su obespravljene i oni su poslednja brana na koje (građani) mogu da se oslone“, rekao je on.

Dodao je i da je „laž da se advokati basnoslovno bogate  na tužbama građana protiv banaka“.

Dimitrijević je rekao i da se tim tužbama uglavnom bave početnici u advokaturi i mladi advokati i da im je to često jedini izvor prihoda.

Ukazao je da se „bogate oni advokati koji zastupaju banke“.

Protest je najavlje ispred zgarde Ustvanog suda, sa početkom u 14 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari