Advokatu nije potrebno overeno punomoćje 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici Skupštine na predlog Vlade Srbije raspravljali su o autentičnom tumačenju odredbe člana 48. Stav 6 Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

U obrazloženju predloga stoji da je zbog termina „po zakonu overenog punomoćja“ otvoren prostor za različita tumačenja i neujednačenu praksu, i da se zato predlaže donošenje autentičnog tumačenja po hitnom postupku kako bi se tačno znalo na čiji račun idu čiji troškovi.

Đorđe Komlenski , predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja objasnio je da u tom zakonu stoji da „kada izvršnog poverioca u izvršnom postupku zastupa advokat, naplata dosuđenih sudskih troškova i troškova izvršenja izvršiće se na račun advokata i bez ugovora o prenosu potraživanja, na osnovu po zakonu overenog punomoćja kojim ga je izvršni poverilac ovlastio da naplatu postupka zahteva i primi na svoj račun“.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predlažio je , kako je naveo Komlenski ,da „ovu odredbu treba razumeti tako da advokatu nije potrebno overeno punomoćje da bi primio sudske troškove i troškove izvršenja na svoj račun, osim ako zakon kojim se uredjuje sudski postupak u kojem je nastala izvršna isprava, zahteva overu punomoćja“.

Neđo Jovanović , poslanik Socijalističke partije Srbije, rekao je da ovo autentično tumačenje samo potvrđuje da zakon nije normiran kako treba , da norma nije potpuna , niti je jasna i primenjljiva.

On je naveo i da ni jedan procesni zakon ne predviđa da advokat mora dobiti overeno punomoćje stranke ,ali da je tu normu uveo Porodični zakon. A ta odredba, prema Jovanovićevim rečima je diskriminatorska i zbog toga treba razmisliti da i ona doživi intervenciju .

Radikal, Aleksandar Šešelj podsetio je da je SRS prikupila 100 000 potpisa građana Srbije za donošenje novog Zakona o izvršnom postupku i obezbeđenju , da je predlog zakona predat na pisarnici parlamenta i Ministarstva pravde, ali da je to očigledno bila pogrešna odluka.

„Možda je prava adresa bio Fond za otvoreno društvo kod Milana Antonijevića. Kako su jedni građani u Srbiji, važniji od drugih“, rekao je Šešelj, podsećajući da je SNS bila protiv uvođenja javnih izvršitelja, dok su bili opozicija, ali da su to rešenje prihvatili kada su postali vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari