Afera "Indeks" zahvatila celokupno društvo 1

Šest ministara prosvete i pet ministara pravde promenilo se u Srbiji od kada se u javnosti 2008. godine pojavila afera „Indeks“, a najveći slučaj korupcije u obrazovnom sistemu i dalje je bez sudskog epiloga.

Punih osam godina od podizanja optužnice, još uvek se čeka na prvostepene presude zbog prodavanja ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a u međuvremenu je apsolutna zastarelost okrunila broj optuženih sa 88 na 44. U naredna dva meseca broj optuženih će se smanjiti na 28.

– Odsustvo presuda u ovom slučaju pokazuje da vladavina prava u zemlji nije na nivou na kojem bi trebalo da bude – kaže za Danas profesor profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union i bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević.

On ističe da afera „Indeks“ nije prvi zabeleženi slučaj korupcije u obrazovanju, ali da može da se posmatra kao slučaj koji je ogolio da je ova pojava poprimila neslućene razmere.

– Afera „Indeks“ je metastazirala na celokupno društvo. Nakon toga dolazi sumnjiva diploma predsednika Nikolića, doktorati Siniše Malog, Nebojše Stefanovića i Aleksandra Šapića i niz drugih slučajeva – navodi Ivošević.

Do najvećeg korupcionaškog slučaja u obrazovanju došlo je slučajno kada je policajac Tomislav Spasić uhapsio automehaničara Sašu Jovanovića. U zamenu za oprost, Jovanović je policajcu ponudio da mu „završi pravni fakultet“. Počev od semestra 2006, godine Spasić je „upisao“ Pravni fakultet u Kragujevcu i prikupljao dokaze protiv organizacije koja je prodavala ispite. Istraga se širila da bi 2007. godine bila podignuta optužnica protiv 41 osobe, od kojih je njih 23 predavalo na pravnim fakultetima u Kragujevcu, Nišu i Beogradu. Među zvučnijim imenima na optužnici se našao Oliver Antić, bivši dekan beogradskog Pravnog fakulteta, sada ambasador u Portugalu, Miroljub Simić, dekan Pravnog iz Kragujevca, Emilija Stanković, pomoćnica ministra prosvete. Naredne godine optužnica je proširena i na njoj se našlo ukupno 88 lica, zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita.

Zbog odsustva presuda u ovom slučaju, Inicijativa mladih za ljudska prava pre nekoliko dana je u Kragujevcu delila letke i razgovarala sa građanima skrećući im pažnju da afera „Indeks“ ide ka zastarevanju i da se smanjuje broj odgovornih.

– Ovaj slučaj je imao izuzetno negativne posledice po obrazovni sistem i celokupno pravosuđe koje i snosi najveću odgovornost za nepostojanje presude – kaže Jovana Prusina iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Nakon što je 2008. godine Vrhovni sud Srbije ukinuo odluku o nenadležnosti, suđenje za aferu „Indeks“ moglo je da počne krajem te godine u bivšem Okružnom, a sadašnjem Višem sudu u Smederevu. Predsednica sudskog veća, istovremeno i ove institucije, jeste sutkinja Slađana Bojković. Prvi pretres održan je tek iz sedmog puta nakon što je odbrana sve prethodne datume iskoristila da zatraži izuzeće svih koji su u njega uključeni. Republičko javno tužilaštvo je jedino uvažilo zahtev za izuzeće zamenika javnog tužioca Zorana Antića zbog pristrasnosti. Zahtev je podneo optuženi profesor Oliver Antić.

Suđenje je dva puta kretalo iz početka. Najpre 2010. godine kada su zbog neuspešne reforme pravosuđa promenjeni sudije porotnici, a zatim i 2015. godine iz istog razloga, s tim što je ovoga puta zamenu sudija u celoj zemlji tražio Visoki savet sudstva. Kuriozitet je da je sudsko veće tek pre desetak dana uspelo da sasluša optuženog profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta Predraga Stojanovića, koji je godinama svoje odsustvo pravdao lošim zdravstvenim stanjem. Ti problemi ga nisu sprečili da se godinu dana nakon hapšenja vrati na fakultet, pa čak ni da bude izabran za dekana tog fakulteta. Većina optuženih profesora se vratilo na posao, gde i dalje radi ili je u međuvremenu otišlo u penziju.

Od 88 inicijalno optuženih (23 profesora, 33 studenta i 32 posrednika) apsolutna zastarelost je nastupila za njih 44. Slučaj protiv Olivera Antića je svojevremeno izdvojen i prebačen pred beogradsko tužilaštvo koje je odustalo od daljeg gonjenja. Bivši dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Miroljub Simić je u međuvremenu preminuo.

Prema pisanju medija do kraja godine će zastarelost nastupiti za još 11 optuženih i za još dvoje početkom naredne godine. Ipak, protiv većine profesora (ukupno 28 osoba) zastarelost će nastupiti tek za dvadesetak godina, pošto su oni optuženi da su počinili krivično delo uzimanja mita.

Prema optužnici, cena za prolaznu ocenu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu kretala se između petsto i hiljadu evra. Titula diplomiranog pravnika koštala je između dvanaest i šesnaest hiljada evra.

Sutkinja pustila optužene da sačekaju ministra

Od brojih kurioziteta koji su pratili suđenje u aferi „Indeks“, izdvaja se onaj kada je 2013. godine predsednica veća Slađana Bojković dozvolila optuženima Božinu Vlaškoviću i Zoranu Simiću, profesorima Pravnog fakulteta u Kragujevcu, da napuste suđenje kako bi mogli da sačekaju tadašnjeg ministra pravde Nikolu Selakovića, koji je posećivao ovu obrazovnu instituciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari