– Vojnici iz 13 afričkih zemalja marširali su juče ulicama Pariza, čime je obeleženo pola veka od nezavisnosti od kolonijalne vladavine, na veliki francuski nacionalni praznik Dan pada Bastilje. Marš afričkih vojnika izazvao je brojne kontroverze i komentare na račun francuskih donosa sa svojim bivšim kolonijama, ali i bojazni grupa za zaštitu ljudskih prava povodom prisustva na paradi poten

 – Vojnici iz 13 afričkih zemalja marširali su juče ulicama Pariza, čime je obeleženo pola veka od nezavisnosti od kolonijalne vladavine, na veliki francuski nacionalni praznik Dan pada Bastilje. Marš afričkih vojnika izazvao je brojne kontroverze i komentare na račun francuskih donosa sa svojim bivšim kolonijama, ali i bojazni grupa za zaštitu ljudskih prava povodom prisustva na paradi potencijalnih ratnih zločinaca. U saopštenju kabineta predsednika navodi se da je „ovim pozivom predsednik Sarkozi želeo da izrazi zahvalnost zemlje vojnicima iz bivših kolonija, koji su se borili za slobodu Francuske“.

Ukupno 12 šefova afričkih država (Benina, Burkine Faso, Kameruna, Centralno Afričke Republike, Čada, Konga, Gabona, Malija, Mauritanije, Nigera, Senegala i Toga) zajedno sa francuskim liderom Nikolom Sarkozijem posmatrali su paradu, koja je ujedno i godišnja prilika da Francuska pokaže svoju vojnu moć. Privremeni lider Madagaskara Endrju Radžoelina, čija zemlja se bori sa sankcijama nije pozvan ali je kontigent armije ove zemlje učestvovao u paradi. Nekoliko stotina ljudi demonstriralo je uoči parade žaleći se na ratne zločine i druge oblike narušavanja ljudskih prava u mnogim bivšim kolonijama, a u nekima su i danas na vlasti diktatori.

Za razliku od prethodnih godina kada su u rezidenciji predsednika u Jelisejskoj palati organizovani gala partiji na Dan Bastilje, ovoga puta to nije bio slučaj imajući u vidu da je Sarkozi nedavno, iz ekonomskih razloga, ukinuo ovu tradiciju. Procenjuje se da je prošle godine na ovaj vid zabave utrošeno 732.826 evra, što je približno 100 evra po gostu, uključujući i više od 300.000 evra za hranu, 43.000 evra za vina, te 80.000 evra za raščišćavanje nakon zabave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari