Agencija za borbu protiv korupcije proverava troškove izborne kampanje 1Bilbordi sa predsedničkim kandidatima Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Agencija za borbu protiv korupcije kontoliše svih 11 izveštaja o troškovima izborne kampanje koji su podnele koalicije, političke stranke i grupe građana koje su predložile kandidate na ovogodišnjim predsedničkim izborima, saopšteno je za Danas u Agenciji.

– Kontrola izveštaja podrazumeva proveru podataka koji su navedeni u izveštajima političkih subjekata u odnosu na relevantne podatke koje je Agencija prikupila od drugih pravnih i fizičkih lica, ali i tokom monitoringa izborne kampanje, koji je sama radila. Ukoliko utvrdimo da postoji protivpravno ponašanje političkih subjekata, pokrenućemo odgovarajuće postupke u skladu sa zakonom i našim nadležnostima – rekli su u Agenciji, dodajući da uporedo sa ovom kontrolom obavljaju i kontrolu godišnjih finansijskih izveštaja političkih subjekata , što je „zahtevan i vrlo kompleksan proces“, zbog čega je „potrebno vreme“.

Agencija je na ovaj način odgovorila na naše pitanje da li je kontrolisala troškove kampanje bilo kog političkog subjekta na ovogodišnjim predsedničkim izborima i eventualno preduzela mere iz njene nadležnosti zbog nepravilnosti. Ona, međutim, nije konkretno odgovorila na pitanja da li kontroliše pravilnost prikupljanja i uplata „priloga fizičkih lica“ koalicije oko SNS-a, koja je bila predlagač Aleksandra Vučića, kao i Grupe građana „Moramo bolje“, koja je predložila Vuka Jeremića, u čiju zakonitost je u delu javnosti izražena sumnja.

Vučić je, naime, na predsedničkim izborima inkasirao 274.571.500 dinara od priloga građana, kojih je bilo više od 7.000, i koji su linearno uplaćivali po 40.000 dinara, navedeno je u izveštaju kioalicije oko SNS-a dostavljenom Agenciji. Pojedini mediji su izveštavali da je među donatorima bilo nezaposlenih građana i „socijalnih slučajeva“, koji su uplaćivali novac koji im je navodno predhodno davala SNS, najčešće u kešu. Neki od građana ili članova njiohovih porodica su navodili da im je za to obećavana protivusluga, mežu kojima i zaposlenje.

Jeremić je, prema podnetom izveštaju, od priloga više od 400 građana obezbedio 223.913.264,12 dinara. Iznos pojedinačnih priloga bio je najveći u kampanji- od 6.000 do čak 920.000 dinara. Listu donatora predvodio je Zdravko Ponoš, ex načelnik Generalštaba Vojske Srbije i šef kabineta Vuka Jeremića dok je bio predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koji je donirao 795.000 dinara. Sam Jeremić je sebi uplatio 700.000 dinara. Pojedini tabloidi iznosili su sumnje da su na listi donatora i bliski rođaci Jeremića i njegove supruge, a da je zapravo reč o navodno “upumpanim donacijama iz inostranstva koje su samo raspoređene na pouzdane ljude”.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, fizička lica mogu uplaćivati priloge političkim subjektima isljučivo sa svog tekućeg računa, a zabranjeno je „davanje priloga preko trećeg lica“, kao i „vršenje bilo kakvog pritiska“ ili „davanja obećanja o bilo kakvoj privilegiji ili ličnoj koristi“ zbog donacije. Građani na godišnjem novou mogu donirati jednom političkom subjektu najviše 20 prosečnih mesečnih zarada u Srbiji „prema podacima organa nadležnog za poslove statistike za prethodnu godinu“.

Ukoliko posumnja ili utvrdi nepravilnost, Agencija može da uputi DRI zahtev za reviziju izveštaja o troškovima kampanje, izda upozorenje za otklanjanje nepravilnosti ili pokrene prekršajni postupak, u kojem politički subjekt može biti novčano kaženjen od 200.000 do 2.000.000 dinara. Ovaj Zakon propisuje da „davanje, odnosno pribavljanje sredstava u ime i za račun političkog subjekta protivno njegovim odredbama“ predstavlja krivično delo, a koje je propisana kazna zatvora od tri meseca do tri godine. Ukoliko poltički subjekt bude osuđen za ovo krivično delo, gubi pravo da na budućim izborima dobija sredstva iz budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari