Policijska uprava Novi Pazar sve češće saopštava da su podnete krivične prijave ili određeno policijsko zadržavanje do 48 sati vlasnicima i radnicima agencija za pružanje usluga zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, falsifikovanja isprave i prevara. I uglavnom se radi o istim licima.


Primera radi, zbog ovih krivičnih dela krivične prijave su zaradili A.D. (24) i R.M (19) iz Novog Pazara i E.P. (24) iz Nove Varoši. A.D je odgovorno lice, a R.M. i E.P. su radnice u agenciji i za njih se sumnja da su građanima uzimali uplate za pasoše, a novac nisu uplaćivali. Njih troje nisu prvi put „zaradili“ krivične prijave za ista ili slična krivična dela. Ovdašnja policija je protiv A.D. podnela 11, E.P. 10 i R.M. šest krivičnih prijava. Njihov kolega iz druge agencije S.Z. (25) ih je nadmašio, jer je protiv njega novopazarska policija podnela 24 krivične prijave. U poslednjem saopštenju navodi se da je u januaru ove godine od dva lica uzeo novac za registraciju vozila. Novac je zadržao za sebe, a nalog za sebe falsifikovao.

Inspektori Odeljenja kriminalističke policije (OKP) u ovom gradu svakodnevno proveravaju uplatnice za registraciju motornih vozila ili izdavanje biometrijskih dokumenta. Gde god se utvrdi da uplata nije izvršena registracija vozila ili izdavanje biometrijskih dokumenta se poništava i vlasnici moraju sve da plate ponovo, a odgovorni i zaposleni u agencijama koji su izvršili takvu „uslugu“ posle policijskog zadržavanja dobijaju krivične prijave. Od 2008. do početka septembra ove godine zbog ovakvih krivičnih dela OKP je podnela 90 krivičnih prijava protiv 14 lica iz 10 agencija koje su falsifikujući uplatnice budžet države Srbije oštetili za 5.799.000 dinara i oko 25 hiljada evra. Agencija „Amfora“ je rekorder po zakidanju državnog budžeta sa 974.294 dinara i 23 krivične prijave, a ostalih devet agencija imaju od tri do 20 krivičnih prijava. Sudski epilog poznat je u šest slučajeva. Izrečeno je pet uslovnih i jedna novčana kazna.

– Među uslovno osuđenim ima onih koji su već jednom za ista krivična dela dobili uslovnu kaznu. Za ostale ili se čeka suđenje ili je istraga u toku – objašnjavaju u OKP. Kao interesantan podatak navode da agencije koje dođu „pod udar zakona se gase i otvaraju nove na ime bliskih rođaka“.

Agencije imaju ugovore sa bankama da se preko njih uplaćuje registracija vozila i izdavanje biometrijskih dokumenata. Na uplatnicama se nađu falsifikovani pečati banaka i prema podacima OKP u Novom Pazaru najčešće se za ove mahinacije koristi pečat „Jugobanka – Jugbanka Kosovska Mitorvica- ekspozitura Novi Pazar“. Klijenti dobiju uredno overene priznanice o uplati i to uz ostalu dokumentaciju predaju na šalterima PU. Kad se utvrde mahinacije, ljudi iz agencija dobijaju krivične prijave, a klijentima samo preostaje da izdavanje istog dokumenta plate duplo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari