Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad prekinuo je svoju dvodnevnu posetu Jermeniji i vratio se u susedni Iran, saopštio je portparol jermenskog predsednika. Vlada Jermenije očekivala je obraćanje Ahmadinedžada parlamentu, što bi verovatno izazvalo kontroverze, kao i simbolično sađenje stabla u blizini spomenika žrtvama genocida nad Jermenima.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad prekinuo je svoju dvodnevnu posetu Jermeniji i vratio se u susedni Iran, saopštio je portparol jermenskog predsednika. Vlada Jermenije očekivala je obraćanje Ahmadinedžada parlamentu, što bi verovatno izazvalo kontroverze, kao i simbolično sađenje stabla u blizini spomenika žrtvama genocida nad Jermenima. Takođe je planirana i poseta Plavoj džamiji iz 18. veka u centru Jerevana, koja je renovirana uz pomoć iranskih novčanih fondova posle pada Sovjetskog Saveza 1991.
Ahmadinedžad je jermenskom predsedniku Robertu Kočarijanu rekao da mora da prekine posetu i otkaže planirane događaje u Jermeniji zbog neočekivanog razvoja situacije u Iranu gde je neophodno njegovo prisustvo. Međutim, mediji nisu preneli šta se događa u Iranu, zbog čega je Ahmadinedžad morao da otkaže svoju posetu. Poseta spomeniku žrtvama genocida bila je najosetljiviji deo rasporeda iranskog predsednika, pa se nagađa da je Ahmadinedžad želeo da izbegne ceremoniju kako ne bi uzrokovao tenzije u odnosima s Turskom.
Ahmadinedžad i Kočarijan razgovarali su u ponedeljak kada su potpisali nekoliko sporazuma o jačanju ekonomskih veza između dva suseda. Oni su diskutovali o planovima za izgradnju železničke pruge i dve hidroelektrane na graničnoj reci Araks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari