Aida Ćorović pred suđenje zbog gađanja murala Ratka Mladića: Oslobodiće me i pokazati da su "kao" demokratični 1Foto: J. Diković/Danas

Aktivistkinji za ljudska prava Aidi Ćorović u Prekršajnom sudu u Beogradu uskoro treba da počne suđenje zbog drskog ponašanja i vređanja službenih lica tokom privođenja jer je u novembru porošle godine bacila jaja na mural Ratku Mladiću.

Ćorović za Danas kaže da je suđenje farsa.

„Indikativno je to da je suđenje protiv mene počelo brzo, a da se veoma ozbiljna dela ne procesuiranju, poput ubijanja političara i novinara. Nad napadačicom zida se sprovodi „pravda“. U prijavi piše da sam napala zgradu, a svi znamo da to nije zgrada. Vrlo je moguće će me osloboditi i tako pokazati da su kao demokratični“, kaže Ćorović za Danas.

Njeno saslušanje zakazano je za 11 časova u sudnici 32.

Ispred suda okupili su se ljudi da je podrže.

Tu je Vesna Rakić Vodinelić, Marko Oljača, Zoran Radovanović, Srđan Milivojević…

U pozivu Ćorović da dođe u sud (u koji je Danas imao uvid) navodi se da je da je prekršila Zakon o javnom redu i miru.

Naime, u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka piše da se Ćorović sumnjiči za drsko ili bezobzirno ponašanje i vređanje službenih lica u vršenju službene dužnosti.

Podsetimo, Ćorović i Jelena Jaćimović, takođe aktivistkinja za ljudska prava brutalno su privedene 9. novembra prošle godine nakon što su bacile nekoliko jaja na mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Društvo za održivu budućnost – Koraci, čija je Ćorović potpredsednica, ističe da javnost još uvek ne zna ko su bile neuniformisane osobe koje su uhapsile Aidu i Jelenu Jaćimović, „upotrebivši prekomernu silu i kršeči sve procedure prilikom privođenja“.

Marko Oljača, predsednik Koraka podseća za Danas da policija nije otkrila napadače na našu potpredsednicu i okolnosti incidenta 29. decembra 2021. i 3. januara 2022. godine, kao ni ko stoji iza, sada već stotina pretnji koje je dobila.

„Naša potpredsednica je uhapšena i sada joj se sudi jer je slobodno iskazivala svoj stav, a kao reakciju na prethodno najavljen i zabranjen skup Inicijative mladih za ljudska prava“, ukazuju iz ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari