Akademija ženskog liderstva: Veliki broj slučajeva nasilja u izbornom danu 1Foto: Z.S.M.

Akademija ženskog liderstva (AŽL) u izbornom danu, 3. aprila, zabeležila je veći broj različitih primera nasilja prema ženama, pre svega onim angažovanim u radu biračkih odbora i u posmatračkim misijama.

„Nažalost, kako smo i predviđali, izborni dan obeležili su slučajevi verbalnog i fizičkog nasilja na i oko biračkih mesta, a prema prvim podacima posmatračkih misija „Crte“, „Lokalnog fronta“ i političkih organizacija učesnica izbora, i veliki broj nepravilnosti“, navodi se u današnjem saopštenju AŽL-a.

Pravnim aspektima kršenja zakona će se, nadamo se, baviti institucije – pre svega RIK, Tužilaštvo i nadležni sudovi i utvrditi u kojoj su meri nepravilnosti ugrozile regulanost izbora, navode iz AŽL-a i dodaju da će nastaviti da prikupljaju informacije primera nasilja prema ženama koje se događalo tokom jučerašnjeg dana i izborne noći.

Iz AŽL-a pozivaju sve žene, učesnice izbornog procesa, da im svoja iskustva o nasilju tokom izbornog dana i nakon toga prijave putem sajta www.liderke.org, na e- mail [email protected] ili Viber porukom na broj +381 61 309 3880.

„Prateći izborni proces tokom predizborne ćutnje i izbornog dana zabeležili smo veći broj primera nasilja u Beogradu, Novom Sadu, Aranđelovcu prema ženama učesnicama, kontrolorkama i posmatračicama izbora i primili nekoliko prijava“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari