Akcija "Bukom protiv mraka" održana u više gradova Srbije (VIDEO) 1Foto: Ljiljana Bukvić

Članovi Grupe za slobodu medija organizovali su danas ulične akcije u pet gradova Srbije kako bi građane upoznali sa svojim zahtevima podnetim Vladi i Skupštini Srbije radi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

Više od 1.000 građana je potpisom podržalo zahteve koje je Grupa za slobodu medija predala predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić na sastanku 14. novembra, a više hiljada njih smo neposredno informisali o stanju slobode medija u Srbiji, saopštila je Grupa za slobodu medija.

Domet kampanje na društvenim mrežama bio je više od 200.000 građana. „Najvažniji deo akcije Grupe za slobodu medija je da podsetimo građane da su im mediji i novinari neophodni, jer ne mogu bez informacija“, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić, koji je građanima delio letke na Trgu Republike u Beogradu.

U lecima se građani pozivaju da podrže zahteve Grupe za slobodu medija, koja okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, a osnovni cilj je da se spreči dalje urušavanje slobode medija. Akcija Grupe je organizovana na tri mesta u Beogradu, na Trgu Republike, u Knez Mihajlovoj i na Terazijama, ali i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Vranju.

Lekić je istakao da građani ne mogu bez novinara šta god da o njima mislili i da je važno da podrže novinare u borbi za slobodu medija. On smatra da odziv građana pokazuje da je akcija Grupe za slobodu medija uspela.

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević je ocenila da je u 13 zahteva Grupe za slobodu medija ukazano na sve probleme na medijskom tržištu, uključujući pitanje medijskih sloboda, samoregulacije i regulacije. Svih 13 zahteva je jednako bitno, a suština problema je u tome što imamo zakone koji su nepoštuju ili se namerno krše, ukazala je Gligorijević.

Njena koleginica Tamara Skrozza rekla je da članovi Grupe za slobodu medija deljenjem letaka pokušavaju da objasne građanima šta zaista žele novinari i šta su zatražili od Vlade i Narodne skupštine. „Do građana su do sada došle samo interpretacije naših zahteva i to iz usta onih koji predstavljaju tu vladu ili su joj bliski“, smatra Skrozza.

Ona je istakla da novinari žele pravo da rade i govore u normalnim okolnostima. „To je pravo ne samo novinara, nego i građana koji imaju pravo da izraze svoje mišljenje i da pri tome ne osećaju strah ili nekakvu stegu“, dodala je Skrozza.

Ona smatra da su politički pritisci, nepotizam i korupcija uzroci nepoštovanja zakona. Prema Skrozzi, zakoni sami po sebi nisu tako rđavi, ali ih vladajuće elite besramno gaze i to pred svima, a da novinari ne mogu ništa.

„Naša elementarna prava su uništena i pogažena. Džaba nam svi zakoni ovog sveta ako se oni ne poštuju ili ako su u funkciji nečije političke volje, nečijih interesa ili prijateljskih i kumovskih veza“, ukazala je Skrozza.

Ona je istakla da joj optimizam budi činjenica da su se novinari pokrenuli. „Vlast se već godinama trudi da nas umori i učini nevidljivima, a mi im sada pokazujemo da nisu uspeli u tome“, smatra Skrozza.

„Bilo kakav efekat ove akcije da bude, ja sam zadovoljna što smo mi, makar, pokazali da smo živi. U odnosu na situaciju od pre dva tri meseca, to je strašno veliki uspeh. Pokazujemo im da postojimo i da uprkos svemu i dalje radimo i verujemo u ono što smo izabrali da radimo“, zaključila je Skrozza.

“Građani Srbije o tim zahtevima, zbog medijske blokade, nisu obavešteni, a televizije bliske vlastima orkestrirano objavljuju dezinformacije, predstavljajući namere Grupe kao ‘neprijateljske’ i ‘ropstvo za medije’. Građani imaju pravo da znaju istinu i zato ćemo tokom akcije razgovarati sa njima i objašnjavati svaki od zahteva, njihov značaj i dobrobit za medijsku scenu, a samim tim i za ostvarivanje njihovih najširih interesa”, navodi se u saopštenju Grupe.

Akcija je održana od 12.00 do 15.00 časova na Trgu Republike, u Knez Mihailovoj ulici i na Terazijama u Beogradu, na Trgu slobode u Novom Sadu, ispred Medija centra u Nišu, pešačkoj zoni u Vranju i u Velikom parku u Kragujevcu.

U centru Beograda građani su potpisivali podršku zahtevima Grupe za slobodu medija. Novinarka Danica Vučenić rekla je za Danas Online da su se na tri punkta prikupljaju potpisi.

– Suština zahteva upućenih Vladi Srbije i premijerki je bitka za slobodu medija, slobodu govora, bezbednost novinara, regulisanja projektnog finansiranja, tržišnog oglašavanja. Imali smo viđše akcija, ovo je jedna od njih – rekla je Vučenić za Danas onlajn.

U akciji su učestvovali novinari, aktivisti nevladinog sektora, ugledni pojedinci iz različitih profesija i poznate ličnosti.

Radio program je emitovan od 10.00 do 15.00 i pored uključivanja gostiju direktno u program, dešavala su se redovna uključenja sa svih punktova na kojima se odvijala akcija i razgovori sa novinarima i građanima. Muziku su pripremili Daško&Mlađa, a voditelj programa bio Veljko Pajović.

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne gupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre dve godine.

Novi Sad: Mirno uz veliki odziv građana

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da način na koji se vlast u Srbiji odnosi prema medijima govori o tome da društvo tone u “duboki totalitarizam”,prenosi autonomija.info.

“U zemlji u kojoj ne postoje medijske slobode, ne postoji ni mogućnost da se razvija demokratija, nema dijaloga, nema ekonomskog napretka. Po načinu na koji se ova vlast odnosi prema medijima, mi svakako ne idemo prema Evropskoj uniji, nego ka nekim duboko totalitarnim društvima”, rekao je Sejdinović tokom protestne ulične akcije Grupe za slobodu medija na Trgu slobode u Novom Sadu.

Tokom akcije, novinari i aktivisti nevladinih organizaija delili su prolaznicima u centru grada letke u kojima su navedeni zahtevi Grupe za slobodu medija, koji su rpošle sedmice uručeni premijerki Srbije Ani Brnabić.

Filozof Miroslav Keveždi rekao je da “ako je informacija kiseonik demokratije, onda su mediji pluća demokratije”.

“Mislim da sa tim plućima nešto nije u redu. Mediji moraju da dišu slobodno, da ne budu ucenjivani, da ne postoji autocenzura, da ne mora da se čita između redova, da ne mora da se razmišlja da li će neki oglašivač platiti ili neće reklamu zbog načina na koji neki medij izveštava.”, kazao je Keveždi.
Novinarka lista Danas Gordana Draganić Nonin ocenila je da je najveći poraz što do sada novinari nisu uspeli građanima da objasnimo da ovo nije samo pitanje novinarstva.

“Važno je da građani shvate da bez slobode medija, nema slobodnog društva i to nije floskula”, kazala je ona.

Predstavnica Pokreta Podrži RTV Milica Kravić podsetila je da je taj pokret prošle godine organizovao ulične proteste zbog političkih čistki na Radio-televiziji Vojvodine. “Očekujem da nas u bližoj budućnosti bude sve više na ulici i na ovakvim protestima”, kazala je Milica Kravić.

Kragujevac: Građani podržali akciju Grupe za slobodu medija 

U Velikom parku u Kragujevcu održana je akcija “Bukom protiv mraka”. Okupljeni novinari delili su bedževe građanima, a građani su spontano u znak podrške za slobodu medija počeli da se potpisuju ispod teksta zahteva Grupe za slobodu medija.

Na skupu nije bilo incidenata, a jedna patrola policije obišla je učesnike akcije da bi, kako su rekli, proverili da li je sve u redu, da li su novinari bezbedni i da im pruže zaštitu ako je potrebno.

“Postoji 13 zahteva, među kojima je zahtev da predstavnici vlastu prestanu s javnim prozivkama i diskreditacijom novinara i medija. Tražimo da nadležni organi po hitnom postupku rasvetle sve napade na novinare, da Ministarstvo kulture i informisanja odmah obustavi rad na novoj Strategiji razvoja javnog informisanja, a Narodna skupština pokrene postupak razrešenja članova saveta REM”, rekla je za agenciju Beta Snežana Milošević iz Lokal presa.

Ona je podsetila na težak položaj lokalnih medija čiji je opstanak od ključnog značaja za informisanje građana u lokalnim zajednicama.

Prema njenim rečima, projektno sufinansiranje se u poslednje tri godine izrodilo u svoju suprotnost i u ovom trenutku služi za kanalisanje para lokalnih sredina prema nekim odabranim medijima.

“Kragujevac je primer da za tri godine nije ni bilo raspisivanja konkursa”, rekla je Snežana Milošević i dodala da država nizom mera treba da zaštiti lokalne medije, predvidi načine uzdržavanja od uticaja na lokalne medije kroz proces deregulacije i dopune zakona o izmeni Zakona o javnom informisanju i medijima sa posebnim osvrtom na medije civilnog sektora.

Predstavnici Lokal presa povremeno su izveštavali o toku skupa za internetsku radio emisiju koja traje od 10 do 15 časova i posvećena je slobodi medija, a prenosi je nekoliko radio stanica u Srbiji, među kojima nema ni jedne iz Kragujevca.

U Nišu su se građani odazvali pozivu novinara i uzeli učešće u akciji „Bukom protiv mraka“.

Obradović: Sloboda medija zbog građana

Građani moraju da prepoznaju da su im potrebni slobodni i profesionalni mediji, da su njima važni, a ako u tome ne vide važnost za njihove živote, sve ovo uzalud radimo, izjavio je za JUGpress bivši vlasnik nedeljnika „Novine Vranjske“ Vukašin Obradović povodom akcije „Bukom protiv mraka“.

Na pitanje kakva je situacija sa „Vranjskim“, Obradović je rekao da štampano izdanje ne izlazi i da ne veruje da će se pojaviti u skorije vreme.

„Portal radi sa kapacitetima koje imamo. Nije ni tu sjajna situacija. Borimo se da održimo makar portal, a da li ćemo ga održati zavisi od mnogo čega, a pre svega od građana koji moraju ovog puta da prepoznaju da li su im potrebne „Vranjske“ makar i na nivou portala, ili nisu“, naveo je Obradović i dodao da ako oni svojim ponašanjem, svojom podrškom iskažu takvu volju, „Vranjske“ će postojati u ovom ili onom obliku.

Mi ovo radimo i zbog sebe, ali prvenstveno, zbog građana Vranja, napomenuo je, tako da je na njima da pokažu podršku, volju i želju da dobiju nepristrasnu, tačnu i objektivnu informaciju.

On je dodao da građani moraju da znaju da ovo nije akcija koja je usmerena samo na opstanak medija, ovo je mnogo šira akcija koja ima njih u epicentru, za razliku od onog što se
ranije događalo sa medijskim akcijama.

Građani koji nisu mogli da budu na nekom od punktova, mogli su da prate prenose akcija uživo  putem: RadioAparat i Radio 021 Novi Sad 92,2 MHz, Radio Boom 93 Požarevac, CITY RADIO 99,9 Niš, Radio Ozon Čačak, Radio Luna Užice, Radio Prima Bajina Bašta, Radio Šabac i Radio Sto Plus Novi Pazar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari