Akcija da se vrati zasluženi status i ugled profesiji učitelja i nastavnika: Podsticajne stipendije maturantima na konkursu Fondacije Studenica 1Foto promo Fondacija Studenica

U Fondaciji Studenica, koja je punih trideset godina posvećena afirmaciji znanja,učenja i usavršavanja, dodeljujući 40 stipendija godišnje (u iznosu od 1500 dolara) izuzetnim studentima svih obrazovnih profila, odlučeno je da se pruži konkretan doprinos nastojanju da se vrati zaslužena reputacija i dostojanstvo profesiji učitelja i nastavnika.

Kako se ističe u saopštenju Fondacije, posle tragičnih događaja koji su potresli našu zemlju početkom maja, učestali su apeli da se pokrenu akcije kojima bi se vratio ugled profesiji učitelja i nastavnika.

„Godinama i decenijama unazad o tome se samo govori, ali se ne preduzima ništa da se ozbiljno popravi materijalni i društveni status onih koji se bave ovim odgovornim pozivom. I ovih dana su dati su mnogi predlozi i obećanja – i toliko. Ipak, u jednom slučaju reagovalo se brzo i konstruktivno“.

Kako se navodi, ovih dana predstavnici Fondacije „Studenica“ poslali su pisma svim fakultetima u Srbiji koji obrazuju mlade za učiteljska i nastavnička zanimanja da će naredne školske 2023/24. godine stipendirati njihove akademce , kako bi podstakli maturante da se opredele upravo za ove stručne profile.

To je značajan doprinos u situaciji kada dekani desetak fakulteta Univerziteta u Beogradu na kojima se školuju nastavnici upozoravaju na drastično smanjen broj prijava maturanata za upis na nastavničke smerove.

Upravnica Fondacije Marina Tomović, naglašava da se ove stipendije dodeljuju sa namerom da motivišu mlade da se posvete časnom i plemenitom nastavničkom zanimanju.

„Ove godine odlučili su da po jednu stipendiju daju najbolje rangiranim kandidatima na prijemnom ispitu na šest državnih pedagoških fakulteta i dva ogranka u Srbiji sa Kosovom i Metohijom (Beograd, Vršac, Novi Pazar, Sombor, Vranje, Jagodina, Užice,Prizren).

Kao i na katedrama za srpski jezik i matematiku odgovarajućih fakulteta na kojima je pri upisu mogućno odabrati nastavnički smer. budući da je reč o predmetima koji su obavezni u svim osnovnim i srednjim školama.

Po pet najbolje rangiranih sa pomenutih fakulteta moći će da se prijave na konkurs Fondacije koja će sa svakog fakulteta izabrati najmanje po jednog stipendistu. To znači da će od ukupno 40 godišnjih stipendija, oko 15 biti odvojeno za studente koji se školuju za nastavnička zanimanja, od čega najmanje deset za brucoše.

Konkurs će biti objavljen u septembru, pred početak nove akademske godine,u okviru redovnog godišnjeg konkursa koji se raspisuje za studente svih godina redovnih i master studija i svih usmerenja koji se školuju na različitim fakultetima Srbije i regiona (društvene, humanističke, biomedicinske i tehničke nauke, umetnost, teologija…).

Iz Zadužbine „Studenica“ upućuju apel pojedincima, ustanovama, organizacijama i udruženjima, da svako u svom domenu, bez odlaganja konkretnim akcijama maksimalno doprinese da se profesiji učitelja i nastavnika vrati zaslužen status i ugled, čime će se budućim naraštajima omogućiti kvalitetno obrazovanje i vaspitanje kao uslov opstanka društva u celini.

Akcija da se vrati zasluženi status i ugled profesiji učitelja i nastavnika: Podsticajne stipendije maturantima na konkursu Fondacije Studenica 2
Foto promo Fondacija Studenica

Fondacija „Studenica“ je osnovana 1993. godine uz veru da su obrazovanje i ulaganje u mlade osnov razvoja društva i da će, pomažući njih, na najbolji način uticati na budućnost srpskog naroda.

Od osnivanja do danas, Fondacija je stipendirala više od dve hiljade mladih svih obrazovnih profila, od kojih su mnogi danas lideri naučnog, javnog i poslovnog života Srbije, regiona i sveta.

Fondaciju Studenica osnovale su ugledne porodice srpske dijaspore u Americi, na čelu sa Miroslavom Majklom Đorđevićem, kako bi kroz obrazovanje mladih pomogli napredak ovdašnjeg društva.

Fondacija nosi ime znamenitog srpskog manastira, uvrštenog na UNESKO listu Svetske baštine čovečanstva, simbola srpskog prosvetiteljstva i napretka, za šta je dobila blagoslov, kao i specijalnu dozvolu da u svom logou koristi i čuveni Studenički krst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari