Akcija „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” u Valjevu 1Foto: Kolubarske.rs

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, predstavili su projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” ispred Prve osnovne škole u Valjevu, piše Portal Kolubarske.rs.

Osnovni cilj ovog projekta je da učenici osnovnih škola podignu nivo svesti vezan za posledice nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom okruženju.

– Bitne su teme koje će biti obrađivane u tom projektu, a one se odnose pre svega na raspoznavanje vrsta i oblika diskriminacije, zatim za razvijanje empatije ili saosećajne komunikacije, kao i teme koje su vezane za uspostavljanje strategije za pomoć drugima u nevolji. Takođe, teme koje su vezane za nenasilnu komunikaciju, za bezbedno ponašanje dece u vanrednim situacijama i za bezbednost dece u saobraćaju. Kroz ovaj projekat deca će dobiti sve informacije vezane za sistem zaštite i podrške učenicima u svim problematičnim sistuacijama. Osim učenika velika dobit će biti i na nivou škole vezana za nastavnike i za školske timove koji će se osnažiti, a to su timovi za sprečavanje diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u školama, rekla je rukovodilac Školske uprave dr Zorica Jocić.

Projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” biće realizovan iz dva dela; prvi deo za učenike petog i sedmog razreda, potom u drugom polugodištu za učenike šestog i osmog razreda. Radionice koje će biti realizovane su u vezi sa nenasilnim ponašanjem u stvarnom i virtuelnom okruženju.

Drugi deo projekta biće realizovan za učenike prvog i drugog razreda, potom za učenike trećeg i četvrtog razreda, i u tom delu biće reči o bezbednosti dece u vanrednim situacijama, kao i bezbednosti dece u saobraćaju.

Zorica Jocić je navela da je u Kolubarskom okrugu ove godine u osnove škole upisano 78 prvaka više nego lane; u Valjevu je 39 prvaka više, u Ubu 30, u Lajkovcu deset, u Ljigu osam, Mionica ima isti broj učenika prvog razreda, dok je u Osečini devet prvaka manje nego prošle godine, prenose Kolubarske.

– Policijska uprava Valjevo nastavlja da stalnim prisustvom policijskih službenika obezbeđuje objekte škola. Zadatak policajaca je da neposrednim opažanjem i kroz neposrednu komunikaciju sa đacima, nastavnicima i osobljem škola dođu do informacija koje su značajne za suzbijanje eventualnih nebezbednih događaja, kazao je načelnik Policijske uprave Vlada Jerinić.

On je apelovao na đake, nastavike i građane da ukoliko primete bilo kakav akt koji ukazuje na nebezbedno ponašanje da o tome obaveste prvog policajca koji je u blizini ili dežurnu službu policije.

Akcija „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” u Valjevu 2
Foto: Kolubarske.rs

Jerinić je dodao da, pored toga što policija obezbeđuje objekte škola, pojačana je kontrola i regulisanje saobraćaja u neposrednoj blizini škola.

– Od 1. septembra otkriveno je 470 prekršaja, od toga je 36 težih za koje su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. U jednom slučaju u zoni osnovne škole „Desanka Maksimović” otkriven je vozač koji je upravljao automobilom pod dejstvom alkohola imao je 2,11 promila alkohola u organizmu. Sudija za prekršaje je tog vozača kaznio sa 29 dana zatvora i 220.000 dinara, naveo je Jerinić napominjući da je vrlo alarmantno i to što je u zoni škola otkriven 31 vozač koji je koristio mobilni telefon.

Poručio je da će valjevska policija nastaviti da kontroliše saobraćaj u neposrednoj blizini škola i radiće na otkrivanju svakog prekršaja koji može dovesti do bio kakvog ugrožavaja učesnika u saobraćaju.

– Nije cilj da policija represivnim merama utiče na građane, postoje brojne preventivne aktivnosti koje sprovodimo sa ciljem da edukujemo građane, a naročito đake kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju, poručio je Vlada Jerinić.

Načelnik Policijske uprave u Valjevu je pozvao građane da 22. septembra u 18 sati dođu na plato Centra za kulturu gde će biti predstavljene aktivnosti policije, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari