Pre dvadesetak godina na imanju u Osojni, u blizini Kladova, na hektaru zemljišta Miljurko Vučinić počeo je da gaji odabrane sorte voća, šljive stenlejke, muci jabuke, a odskora i kruške karamanke. Za njihovu preradu u prirodnu rakiju po jedinstvenoj tehnologiji, izgradio je kompletnu infrastrukturu. Uveo je vodu, struju, kanalizaciju, iskopao septičku jamu, nabavio najbolje kazane na plin i opremio tri posebna odeljenja za previranje, pečenje i skladištenje rakije. Njegova pića su u pakovanju od 0,7 litara sa deklaracijom i akciznom markicom, a brendirane rakije Đerdapski oganj, Đerdapski kalvados i Đerdapski biser registrovane su u Ministarstvu poljoprivrede kao ekskluzivna pića. Novi Zakon o vinu i rakiji ovog kladovskog voćara i proizvođača voćnih rakija, kao i mnoge njegove kolege u Srbiji, stavio je na muke.

Vučinić kaže da će ovaj Zakon onemogućiti rad većini od 2. 200 prijavljenih proizvođača alkoholnih pića u Srbiju, pre svega zbog odredbe po kojoj mali i srednji proizvođači alkohola moraju da u stalnom radnom odnosu imaju diplomiranog tehnologa sa najmanje dve godine radnog iskustva.

– Zakon o vinu i rakiji usklađen je sa standardima Evropske unije i kao takav nije sporan. Donet je da bi se uvelo više reda u proizvodnji i prometu alkoholnih pića i oterale „divlje kazandžije“. Nauku priznajem i slažem se sa tim da se na tržištu mogu naći jedino alkoholna pića vrhunskog kvaliteta, bez otrovnih materija u njima. Međutim, uslove koje Ministarstvo poljoprivrede sada propisuje ja sam ispunjavao još pre 15 godina i prečicom sam ušao u Evropsku uniju – objašnjava Vučinić.

– Moja supruga Vukica i ja rakiju ne pečemo svih 12 meseci u godini. Godišnje proizvodimo 1.000 litara pića i meni tehnolog treba najviše 15 dana. A sa celokupnom bruto proizvodnjom od desetak hiljada evra godišnje, ne bih mogao da plaćam tehnologa više od 200 evra mesečno – kaže ovaj proizvođač prirodnih voćnih rakija, koji se istovremeno i pita hoće li obaveza stalno zaposlenog tehnologa koju nameće zakon, doneti i bolji kvalitet pića koja već godinama proizvodi.

– Za mene je merodavan sertifikat i konačni sud koji o kvalitetu pića dobijam od beogradskog Preduzeća za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe Jugoinspekt. Mentore imam i među poznatim profesorima sa Instituta za voćarstvo i Poljoprivrednog fakulteta po čijim recepturama radim – ističe Miljurko Vučinić, pitajući se takođe ima li Srbija dovoljno tehnologa čijim bi zapošljavanjem svi registrovani proizvođači alkoholnih pića u zemlji ispoštovali propisane zakonske odredbe. Priseća se i čuvene priče o „zozovači“ čiji je proizvođač imao tehnologe, a ova je rakija zdravlja koštala tolike ljude.

Bez obzira na sve primedbe koje ima na novi Zakon o vinu i rakiji koji je, što takođe zamera, usvojen bez prethodne javne rasprave i ostavlja mogućnost raznih sumnji, Vučinić jeste za poštovanje ovog zakonskog propisa.

– Da bih opstao zaposliću i tehnologa. Šta, međutim, ako mi sutra nadležni kažu da rakiju ne mogu da transportujem automobilom, zbog prašine po izlokanim putevima i da to nije ekološki. Treba li onda helikopter da nabavim – duhovito primećuje Miljurko Vučinić.

Oganj, Kalvados i Biser

U manufakturnoj radionici poljoprivrednih proizvođača u Kladovu, supružnika Vukice i Miljurka Vučinića, od najkvalitetnijih plodova voća, po jedinstvenoj tehnologiji, proizvode se prirodne voćne rakije. Đerdapski oganj je prirodna prepečenica dobijena od biranih plodova šljive stenlej. Tehnološki postupak zasnovan je na odstranjivanju koštica, mlevenju najkvalitetnijih, zrelih plodova i previranju dobijenog šljivinog soka u čistu i potpuno prirodnu rakiju.

Đerdapski kalvados je jabukovača, takođe izuzetna po ukusu, boji i mirisu i proizvedena po jedinstvenoj tradicionalnoj narodnoj recepturi. A najnoviji proizvod Vučinića je Đerdapski biser, rakija od kruške dobijena posebnim procesom proizvodnje od autohtone sorte krušaka karamanki. Proizvodnja brendiranih đerdapskih rakija je ograničena, a standardna cena boce od 0,7 litara je 15 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari