AKPA: Očekujemo pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu akta o promeni Ustava Srbije 1Foto: Alumni klub Pravosudne akademije

Član Venecijanske komisije Vladan Petrov izjavio je danas na savetovanju Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) da će se Venecijanska komisija 15. oktobra izjasniti o Nacrtu akta o promeni Ustava Srbije i očekuje da mišljenje bude vrlo pozitivno.

Zamenik predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragiša Slijepčević istakao je potrebu da taj sud nakon ustavnih izmena zadrži svog predstavnika u Visokom savetu sudstva, bilo da to po položaju bude predsednik suda, što smatra najboljim rešenjem, bilo da to bude drugi sudija VKS, što se mora garantovati Ustavom.

Pored toga, uveren je da stvarne nezavisnosti sudske vlasti ne može da bude sve dok joj u nadležnost ne bude stavljeno donošenje sopstvenog budžeta i kadrovskog plana, koji bi se odnosio na sve zaposlene u pravosuđu, navodi se u saopštenju AKPA.

Doskorašnji predsednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i član Venecijanske komisije Zlatko Knežević je istakao da je za Srbiju veoma važno da dobije pozitivno mišljenje Venecijanske komisije na Nacrt teksta akta o promeni Ustava i da veruje da će se to i dogoditi, ali da svakako treba očekivati i određene primedbe.

Stavove AKPA izneo je sudija Siniša Trifunović, koji je naveo da to Udruženje podržava predstojeće ustavne promene u kojima je sadržano niz dobrih rešenja, kao što je ukidanje probnog mandata za sudije i tužioce i depolitizacija pravosudnih saveta.

Dodao je da bi bilo dobro na ustavnom nivou zaštiti Pravosudnu akademiju od neprimerenih uticaja i rešiti pitanje odnosa te ustanove sa pravosudnim savetima i tako izbeći moguće probleme koji se mogu javiti ako se ta pitanja prepuste zakonskom regulisanju.

Tokom Savetovanja raspravljana su i aktuelna pitanja sudske prakse u oblasti krivičnog i građanskog prava i ukazano je na potrebu za izmenama Zakona o parničnom postupku, koje bi sudske postupke u Srbiji trebalo da učine efikasnijim i da omoguće građanima suđenje u razumnom roku.

Savetovanju na Srebrnom jezeru prisustvovalo je više od 120 sudija, tužilaca, njihovih mladih kolega i profesora prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.