AKS zabrinuta zbog informacija da su banke počele da tuže advokate 1Sa ranijih protesta foto FoNet Milica Vučković

Advokatska komora Srbije danas je izrazila zabrinutost zbog informacija da su banke počele da tuže advokate za naknadu štete koja je navodno bankama naneta tužbama građana zbog naplate troškova obrade kredita.

Komora je u saopštenju ocenila da je imajući u vidu da su prvostepene presude donete u korist građana, na osnovu kojih je mogla da se traži naplata jer je reč o sporovima male vrednosti, jasno da takvo postupanje banaka predstavlja nastavak politike zastrašivanja građana i advokata i nedopuštenog uticaja na njihov rad, kako bi se odustalo od sporova protiv banaka.

U saopštenju se ističe da AKS neće odustati od borbe za pravu sigurnost koja je narušena dopunama stava Vrhovnog kasacionog suda, niti od borbe za samostalno i nezavisno bavljenje advokaturom bez pritisaka i ucena.

Dodaje se da će AKS na sednici Upravnog odbora u subotu odlučiti o daljim koracima u cilju uspostavljanje pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom.

„Advokatura očekuje od banaka kao druge strane u sporu, kao i njihovog udruženja, da prestanu sa vršenjem pritisaka na građane i advokate koji ih zastupaju jer će u protivnom izazvati recipročne mere koje mogu naneti štetu svima“, poručeno je u saopštenju AKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari