Aktivista Karađinović zamolio patrijarha da ukaže nadležnima na potrebu proizvodnje lekova iz plazme 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Aktivista nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije“ doktor Draško Karađinović zamolio je danas patrijarha Porfirija da ukaže nadležnim državnim vlastima na potrebu hitne obnove proizvodnje lekova iz plazme u Institutu za transfuziju krvi Srbije (ITKS).

On je u otvorenom pismu naveo da je potrebno delovati na otklanjanje uzroka stalnih nestašica krvi, a ne samo ne saniranje posledica, jer bi se time ostvario jedan od ključnih sistemskih prioriteta zdravstva, koji je godinama ignorisan.

„Vaš poziv građanima da se pridruže akciji dobrovoljnog davanja krvi ohrabrio nas je da ponovo ukažemo na grešku počinjenju u Institutu za transfuziju krvi Srbije obustavljanjem proizvodnje lekova iz krvi dobrovoljnih davaoca“, kazao je Karađinović.

Objasnio je da se preradom krvne plazme dobijaju lekovi (albumin, imunoglobulin, faktori koagulacije…) koji se masovno koriste u lečenju velikog broja pacijenata u onkologiji, neurologiji, imunologiji kao i u svim hirurškim granama i bez kojih je savremena medicina nezamisliva.

Prema njegovim rečima, Srbija je preradu krvne plazme započela u drugoj polovini prošlog veka u ITKS, ali da je kao posledica neuspešnih reformskih i regulatornih rešenja tokom poslednje dve decenije prerada krvne plazme smanjivana, da bi 2019. godine bila potpuno ugašena.

Karađinović je naveo da se od 208.000 jedinica krvi sakupljenih 2022. godini od dobrovoljih davaoca moglo dobiti 50 tona plazme, a ta količina bi omogućila produkciju više od 200 kilograma imunoglobulina i nekoliko puta veću količinu albumina.

Kako je ukazao da je jedna od posledica obustavljene proizvodnje to što hiljade pacijenata ne dobijaju savremenu, efikasnu, ciljanu terapiju, već su lečeni nespecifičnim, prevaziđenim substitucijama.

Takođe, s obzirom na to da nema više proizvodnje iz domaće, besplatne krvne plazme, od stranih proizvođača se uvoze još veće količine skupih plazminih derivata nepoznatog porekla.

„Država je poslednjih godina izdvojila milijardu evra za za modernizaciju bolnica i kupovinu savremene oprema, a veliki broj pacijenata se i dalje leči neefikasnim, anahronim lekovima karaterističnim za sredinu prošlog veka“, tvrdi Karađinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari