Aktivista osuđen zbog vređanja direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru 1Foto: N. Kočović

Osnivač “Inicijative slobodnih građana” Aladin Paučinac osuđen je i kažnjen sa 250.000 dinara zbog vređanja vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića tokom 2020. godine.

Njega je Osnovni sud u Novom Pazaru, po Mahmutovićevoj privatnoj tužbi, proglasio krivim za izvršenje krivičnog dela uvreda u produženom trajanju za koje je propisana novčana kazna od 150.000 do 450.000 dinara.

Presudom je oslobođen krivice da je neovlašćeno objavio Mahmutovićevu fotografiju, zbog čega ga je direktor te zdravstvene ustanove, takođe, tužio.

Iznošenju javnih reči i javnom čitanju presude prisustvovalo je dvadesetak građana i novinara, što je zastupnik Mahmutovića Rešad Plojović ocenio kao pritisak na sud.

On je u završnoj reči od suda zatražio da Paučincu izrekne maksimalnu predviđenu kaznu, dok je nakon izricanja odluke novinarima poručio da je pravda ispunjena.

“Još jedna u nizu pravičnih presuda ovog suda u odnosu na oštećenog Meha Mahmutovića. I pre ovoga je na isti način presuđivano u korist Mahmutovića i te presude su pravosnažne”, rekao je Plojović.

Paučinac, koji je predvodio proteste protiv rukovodstva Opšte bolnice u jeku epidemije korona virusa u Novom Pazaru, kazao je da nije imao nameru da uvredi Mahmutovića, da sa njim nije u ličnom konfliktu, te da je u afektu izgovarao, možda i prejake, reči kako bi skrenuo pažnju javnosti na njegovo nečinjenje i loše stanje u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Očekivana presuda. Umesto da se sudi Mahmutoviću za odgovornost i nečinjenje u bolnici, sudi se meni jer sam upozoravao i pozivao da nam pomognu. Tako je trenutno, nadamo se promeni politike i promeni ovakve demokratije”, kratko je rekao Paučinac.

Njegova zastupnica Kristina Todorović ocenila je da postupak nije bio pravičan, da je sud odbio većinu njihovih predloga za iznošenje dokaza čime im je uskraćeno pravo na odbranu.

“Samim tim ni presuda nije mogla biti pravična. Nijedan naš vitalan dokaz nije uzet u razmatranje, reči nisu analizirane, ovakva presuda se kosi, ne samo sa evropskim standardima, već i standardima garantovanim Ustavom Srbije. Žalićemo se, nadamo se da će Viši sud imati više sluha, a ako je ne bude imao, idemo do Evropskog suda za ljudska prava, preko Ustavnog suda”, izjavila je Todorović.

Presudom je Paučinac obavezan i da Osnovnom sudu plati troškove vođenja postupka, a Mahmutoviću nadoknadi troškove vođenja krivičnog postupka. Istovremeno, direktor Opšte bolnice se upućuje na parnični postupak za ostvarenje imovinskopravnog zahteva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari