Aktivisti koji pešače do Gornjih Nedeljica stigli do Bariča, ljudi im se pridružuju 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Grupa građana i aktivista rano jutros sa železničke stanice na Novom Beogradu krenula je put Loznice i Gornjih Nedeljica, kako bi se pridružila meštanima koji u petak organizuju vidovdanski prostest. U ovim trenucima, učesnici svojevrsnog „marša protiv Rio Tinta“ stižu do Bariča, gde će napraviti pauzu.

Aktivista Ivan Bjelić, jedan od pokretača ove akcije, kaže za Nova.rs da se polako preko Umke približavaju Bariču, prenosi portal Nova.rs.

„Krenuli smo oko pola 7. Evo nas, već prelazimo 25. kilometar. Atmosfera je fenomenalna“, kaže Bjelić dodajući da u akciji učestvuje njih 13.

Do Gornjih Nedeljica pešači i direktor kampanja pokreta „Kreni promeni“ Savo Manojlović.

Da je akcija pešaćenja naišla na dobar odziv, potvrđuju i reakcije slučajnih prolaznika.

„Priključuju nam se i drugi ljudi. Građani nas pozdravljaju iz automobila. Mašu nam, javljaju nam se sa pijaca. Izgleda da je akcija odjeknula“, kaže Bjelić.

Inače, planirano je da pauze prave na svakih šest do devet kilometara.

Svega nekoliko dana nakon izbora, projekat „Jadar“, koji podrazumeva otvaranje rudnika litijuma, vratio se na velika vrata, iako je naša zemlja prema uveravanju sa vrha vlasti, još pre dve godine na njega stavila tačku.

Intervju koji je predsednik Aleksandar Vučić dao „Fajnenšel tajmsu“, koji je objavljen pod naslovom „Srbija se sprema da Rio Tintu da zeleno svetlo“, nije prošao bez burnih reakcija – meštani Gornjih Nedeljica i okolnih mesta odgovorili su organizovanjem velikog vidovdanskog protesta, 28. juna, a njima će se pridružiti aktivisti koji su danas krenuli iz Beograda. Kako je Bjelić već objasnio za naš portal, na ovu ideju došli su zbog činjenice da vlast nije govorila istinu građanima.

Podsećamo, meštani Jadra, koji su više puta ukazivali da su im zbog najave otavaranja rudnika ugroženi domovi, najavlli su veliki protest, koji je simbolično zakazan za 28. jun – na Vidovdan. Kako je nedavno za naš portal ispričala Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica, predviđen je gotovo celodnevni program, koji će se uveče završiti protestom u Loznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari