Kada se preporučuje aktivni ugalj i šta treba da znate o njemu? 1Foto: Pixabay/KawikaFilms

Aktivni ugalj za neke apotekarski proizvod koga uvek imaju u kući, za druge nepoznanica. Neki ga poistovećuju sa probioticima, a Milica Đukanović, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije objašnjava za Danas šta je zapravo aktivni ugalj koji se koristi u medicinske svrhe i kada se najčešće preporučuje.

– Aktivni ugalj se dobija zagrevanjem materijala bogatih ugljenikom na izuzetno visokoj temperaturi. Ovaj proces menja njegovu unutrašnju strukturu, čineći ga poroznim, sa puno malih pora i ogromnom ukupnom površinom. Ova struktura mu obezbeđuje veliku moć apsorpcije, odnosno sposobnost da se ponaša kao sunđer – navodi Đukanović.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji aktivni ugalj se, napominje ona, koristi za hitno lečenje trovanja ili predoziranja jer za sebe može vezati širok spektar lekova, smanjujući njihove efekte.

– Najefikasniji je ako se primeni u prvih sat vremena nakon predoziranja ili trovanja, u dozi od 50g do 100g. Ali treba imati u vidu da ima slabu efikasnost kod trovanja alkoholom, iako se popularno koristi za lečenje mamurluka – ističe naša sagovornica.

Kada se preporučuje aktivni ugalj i šta treba da znate o njemu? 2
Foto: FKS

Đukanović navodi još neke od upotreba aktivnog uglja koje su potkrepljene određenim dokazima.

– Preporučuje se kod prekomerne akumulacije gasova i to u dozi od 1g 30 minuta pre i posle svakog obroka. Takođe i kod dijarere, prema uputstvu prouzvođača, ali je to uglavnom 500-750mg, tri do četiri puta dnevno – dodaje farmaceutkinja.

Prema njenim rečima aktivni ugalj privlači i apsorbuje toksine, a kako ga ga naša creva ne apsorbuju, on se putem stolice zajedno sa toksinima izbacuje iz organizma.

– Za razliku od aktivnog uglja, probiotici ostvaruju svoje efekte na nivou creva, ali se tu i zadržavaju. Oni obnavljaju crevnu mirkofloru, sprečavaju rast i naseljavanje patogenih mikroorganizama – dodaje sagovornica Danasa, komentarišući razliku između aktivnog uglja i probiotika.

Ko može, a ko ne bi smeo da koristi aktivni ugalj?

Đukanović naglašava da se aktivni ugalj generalno smatra bezbednim, a ograničenje u upotrebi je preosetljivost na njega.

– On može da smanji resorprciju mnogih hranljivih sastojaka, dijetetskih suplemenata i lekova, pa je potrebno da se primenjuju odvojeno, u razmaku od minimum dva sata – napominje ona.

Aktivni ugalj, deca i trudnice

Kako kaže farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije aktivni ugalj može da se koristiti kod dece starije od tri godine, a za lečenje trovanja primenjuje se i kod mlađe dece. Trudnice i dojilje treba da konsultuju svog lekara pre primene aktivnog uglja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari